уторак, 14. мај 2019.

Proteinski kolač sa sirom i jagodama



Proteinski kolač sa sirom i jagodama je odličan desert ukoliko ste na nekoj od dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata ili jednostavno želite da napravite kolač koji je zdrav a to znači bez šećera, brašna, ulja ili maslaca. Sadrži samo nekoliko sastojaka i jednostavno se priprema. Umesto jagoda možete upotrebiti i neko drugo slatko voće jer jedinu slast ovom kolaču daje upravo voće i whey protein. 





Proteinski kolač sa sirom i jagodama

Sastojci:

3 jaja 
prstohvat soli
70 g whey proteina
70 g mlevenih badema
300 g svežeg sira
200 g jagoda


Priprema:


• Odvojiti belanca i žumanca. Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg. 
Dodati im žumanca i sir, pa miksirati dok se ne povežu. Zatim dodati whey protein i mlevene bademe i dobro promešati.
• Jagode oprati, posušiti i iseći na deblje listiće. Staviti ih u prethodno izmiksiranu smesu i promešati.
• Okrugli pekač dimenzija 26 cm obložiti pek papirom i u njega usuti smesu. 
• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, oko 30 minuta, odnosno dok se ne uhvati korica i kolač porumeni.
• Servirati prohlađeno.


Napomene:
• Količinu badema možete i smanjiti, pa će kolač biti sočniji. 
• Ovaj kolač nije previše sladak kao uobičajeni kolači na koje smo navikli. Tako da možete dodati dve kašike meda ili agavin sirup ukoliko volite slađe.
• Isto tako, dozvoljene su i improvizacije u vezi sa vrstom voća ili orašastih plodova koje ćete koristiti ali je najbolje da koristite slađe voće.




4 коментара:

  1. Одговори
    1. Whey u kolaču menja i brašno i šećer, pa biste morali upotrebiti nešto tog tipa, na primer, kokosov protein ili neko brašno (može se povećati količina badema) plus, obavezno dodati šećer ili zaslađivač. On je tu da kolač nutritivno pojača proteinom tako da ako se koristi zamena, onda to nije isti kolač...:) Pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...