петак, 12. октобар 2018.

Francuski kolač sa limunom i makom


To što je u poslednje dve nedelje cena limuna drastično pala sa 280 na 90 dinara, samo je jedan od razloga da isprobate ovu divotu! ;) Dugo me nešto nije tako očaralo i ukusom i mirisom kao ovaj prefinjeni kolač. Recept je objavila draga GordanaGoca na Coolinarici i ja sam ga isprobala pre dva, tri meseca, pa napravila još jednom, dvaput i stvarno me je svaki put oduševila jednostavna priprema i tako fin rezultat :)




Francuski kolač sa limunom i makom

Sastojci:

240 g mekog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
160 g otopljenog i prohlađenog maslaca
60 ml tečne slatke pavlake (ja sam koristila jogurt)
3 velike kašike naribane limunove korice
1 velika kašika soka od limuna
4 jajeta
170 g kristal šećera
3 velike kašike makovog semena (nesamlevenog)

Za glazuru:
70 g šećera u prahu
1 do 2 kašike limunovog soka  


Priprema:

Duguljasti kalup za pečenje hleba dimenzija 30x10cm i dubine 6 cm (ili malo duži) podmazati i posuti brašnom ili obložiti pek-papirom. Rernu uključiti da se ugreje na 170 stepeni.


U jednoj posudi spojiti suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj posudi pomešati istopljeni i prohlađeni maslac sa jogurtom, limunovom koricom*, sokom od limuna i makom.
U trećoj, najvećoj posudi dobro umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa im dodati žumanca i opet dobro umutiti. Odložiti mikser i polako dodavati brašno mešajući varjačom i pažljivo prevrćući smesu kako ne bi pala. Na kraju dodati rastopljeni maslac pomešan sa jogurtom, limunom i makom i sve dobro promešati da se poveže.
Testo sipati u pripremljen kalup pa ga staviti u ugrejanu rernu da se peče oko 45 minuta - najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni i pred kraj pečenja ubadanjem čačkalice proverite da li je kolač pečen.
Izvaditi ga iz rerne i ostaviti na žici da se prohladi a zatim ga preliti glazurom od limuna i šećera u prahu.
Glazura:
Pomešati šećer u prahu i limunov sok, dobro umutiti žicom i preliti preko kolača. Radi lepšeg, "tačkastog" izgleda, u glazuru se takođe može dodati kašika celog zrna maka. Na slikama se glazura manje vidi jer sam je previše razredila tj. stavila više limunovog soka, što je uticalo samo na izgled a ne i na ukus :) Pa sam kolač kasnije dodatno posula i šećerom u prahu. 
U originalni recept ide 250 gr kristal šećera u testo, meni je to bilo prilično slatko tako da sam sledeći put smanjila šećer na 170 gr i to je bilo za moj ukus dovoljno.
* Što se tiče limunove korice, naravno da je najbolja varijanta ako imate svoj, neprskani domaći limun. Ovom prilikom, ja ga nisam imala te sam limun dobro oprala grubom stranom sunđera i ostavila ga dva, tri sata u vodi u kojoj sam rastvorila kašiku sode bikarbone (kažu da to ubija toksine koji se natalože na kori). Kasnije sam ga isprala, posušila i koricu narendala na najsitnijoj strani trenice. 





Ovo je kolač koji možete poslužiti uz šolju čaja ili kafe, možete ga servirati i posle doručka ili spakovati u kutijicu i poneti sa sobom, kao slatku užinu - zaista je divan! I posle dva dana ostaje ukusan, ali pod uslovom da ga čuvate umotanog u streč foliju kako bi sačuvao svežinu.






4 коментара:

  1. Već ga vidim u kalupu za kuglof! Kombinacija koju se spremam odavno da napravim. Na tvojim slikama izgleda čarobno, prosto prste da poližeš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Kato, što često obratiš pažnju na ono što objavljujem 💕 A ovaj kolač to baš zaslužuje, fantastičan je! I znam da voliš kuglofe, pa verujem da će i u tom obliku biti odličan. Mislim da bi za neku svečaniju varijantu bio divan i sa glazurom od bele čokolade 😊

      Избриши
  2. Draga Jeko, hvala ti na objavi recepta, divno izgleda tvoj kolac sa prah secerom odozgo, moracu da primenim...fotografije su ti super. Puno pozdrava

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, draga Goco, što si podelila ovako dobar recept. Oduševljena sam i ja i svi koji su ga probali. Čak ga je jela i moja Neda koja inače često neće ni da proba sve kolače koje napravim. A ovaj je tako finog ukusa. Šaljem ti veliki pozdrav! 💗

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...