петак, 21. септембар 2018.

Hladni voćni desert


Divan, ledeni desert u čaši, sa podlogom od integralnog keksa i tečnog jogurta za koji će vam biti potrebno samo dvadesetak minuta da ga napravite! Možete koristiti sezonsko voće, samo je važno da je zrelo. U ovom slučaju kruške i breskve, a odličan je i za crvenim, bobičastim voćem iz zamrzivača :)


Hladni voćni desert 

Sastojci:

• Za podlogu: 
300 gr integralnog keksa 
3 dl malomasnog tečnog (ili grčkog) jogurta 
1 kašika meda 
• Za voćni sloj: 
700 gr očišćenog, zrelog voća (kruške i breskve) 
1,5 dl vode 
2 kašike smeđeg šećera 
2 kašike pšeničnog (ili griza od spelte)
 pola kašičice kardamoma 
• I još: 
50 gr narendane crne čokolade



Priprema: 

1. Prvo pripremiti voćni sloj:   
Zrelo voće oprati, očistiti i iseći na kockice. Staviti u šerpu, dodati šećer, kardamom, naliti vodom i staviti na vatru da se kuva, a ako je voće meko i zrelo, dovoljno je da vri samo 3-4 minute. Odvojiti malo tečnosti u kome se kuvalo i u njoj razmutiti griz. Štapnim mikserom usitniti kuvano voće, dodati griz i zakuvati minut, dva, da se malo zgusne. Ostaviti da se prohladi. 
2. Integralni keks samleti pa kašikom pomešati sa jogurtom da se lepo poveže. Dodati med a i ne morate, za slučaj da je keks sladak (najbolje je da probate pa ocenite da li je potrebno da se podloga zasladi ;)). 
3. U čaše za serviranje staviti sloj smese od jogurta i keksa. Zatim posuti narendanom čokoladom pa staviti voćni sloj.Ostaviti u frižideru na par sati da se dobro rashladi pa dekorisati po želji - meni je ostao ganache krem od neke torte pa sam ga iskoristila i ovde :)

Za voćni sloj, može se upotrebiti bilo koje voće: maline, jagode, zrele šljive...Ponekad je potrebno manje ili više vode, u zavisnosti od toga koliko je voće sočno. Umesto kardamoma, možete staviti cimet ili neki drugi začin koji volite. 



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...