среда, 19. септембар 2018.

Palačinke od zrna heljde (bez brašna)


Heljdu u zrnu koristim nešto ređe u odnosu na heljdino brašno i već dugo se trudim da to promenim a ima stvarno mnogo jela, i slanih i slatkih, u kojima je heljda jedan od sastojaka. Želja mi je da i moja frajla jede što zdravije namirnice, a najlakše ju je privoleti da proba nešto novo kada se to servira u obliku nečeg omiljenog, poznatog...A  ima li šta primamljivije za dete, od fine, slatke palačinke? ;) Ove palačinke se u ukusu ne razlikuju mnogo od klasičnih, osim što su za nijansu deblje, a mnogo su zdravije, bogate su belančevinama i odličan su obrok za početak dana :) 





Palačinke od zrna heljde (bez brašna)

Sastojci:

150 gr heljde (očišćeno zrno) 
150 ml mleka 
5 belanaca* 
1 zrela banana 
1 kašika meda 
1 kašika ulja 
1 kašičica cimeta 
šaka suvih brusnica



Priprema: 

1. Veče pre pripreme, heljdu dobro oprati u situ, pod mlazom vode.  Preručiti u staklenu činiju, naliti vrelom vodom, da je ima 2-3 cm iznad heljde, pokriti tanjirom i ostaviti da prenoći u frižideru. 



2. Sutradan, heljdu ocediti od viška vode. U blender staviti mleko, belanca, heljdu, bananu iseckanu na komade, med, ulje, cimet i brusnice. Prvo pulsirati a zatim uključiti blender i  izmiksirati onoliko koliko je potrebno da se smesa dobro poveže, minut, dva sa pauzama. 
3. Teflonski tiganj nauljiti, staviti na vatru i peći palačinke, sve vreme na tihoj vatri. Prilikom okretanja, pažljivo vrhom špatule podvući ispod krajeva pa  tek onda okretati, za slučaj da se palačinka lepi. Potrebno je da se prvo dobro ispeku sa jedne strane da bi lagano mogle da se okreću, zato se peku na tihoj vatri. 

Nekoliko napomena:
- Neki koji su već isprobali ovaj recept, imali su problema sa okretanjem palačinaka, kidale su se, a to se i meni desilo nekoliko puta sa prvom palačinkom. Mislim da je zato najvažnije naglasiti da se tiganj pre pečenja dobro podmaže, da se sve vreme peku na tihoj vatri i da se sačeka da se donja strana lepo zapeče pa se tek onda okreću nežnim podvlačenjem špatule.
- Možete koristiti i belanca iz zamrzivača, naravno, prethodno odmrznuta :)) Ja uvek imam belanaca u zamrzivaču, jer žumanca trošim za kuvane filove, slatka peciva i štrudle a koristim ih i za premazivanje testa pre pečenja. Belanca koja preostanu stavim u plastičnu kutijicu od sira, na poklopac markerom nacrtam liniju - ili dve, tri...pa tako kako dodajem belanca dodajem i crtice, kako bih znala koliko ih ima u kutijici. Kada se nakupi određena količina, brzo se odlede i trošim ih na ovaj način. 

Servirati prelivene medom, filovane džemom ili uz dodatak voća.
Recept objavljen pre tri godine na Coolinarici.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...