уторак, 17. април 2018.

Piletina sa pečenim paprikama i pirinčem


Ovo je jedno od mojih omiljenih jela i često ga pripremam. Prvo, volim tu kombinaciju mesa, povrća i pirinča (koji mi je u ulozi priloga oduvek bio mnogo draži od krompira :) a drugo, sve se peče u jednoj posudi u kojoj ga možete i servirati. Milina! A u ovom periodu godine, to je i dobar način da potrošite pečene paprike ako vam je još koja ostala u zamrzivaču od jesenas :)





Piletina sa pečenim paprikama i pirinčem 

Sastojci:

4 pileća bataka (batak i karabatak)
1 manji praziluk (ili crni luk)
200 gr integralnog pirinča
4-5 pečenih paprika
200 ml soka od paradajza
3 kašičice začina od sušenog povrća (ja koristim ovaj i odličan je)
2 kašičice slatke mlevene paprike
1 kašičica kari začina
šaka iseckanog peršunovog lišća


Priprema:

Ukoliko imate vremena, bilo bi dobro ako bi se piletina prethodno posula začinima na nekoliko sati pre pripreme. Dakle, odvojiti batak i karabatak, staviti ih u staklenu činiju i posuti sa dve kašičice začina od povrća, dodati alevu papriku i kari pa sve rukama dobro promešati da se "zalepi" za meso. Poklopiti tanjirom ili streč folijom i ostaviti u frižideru.

U tiganj staviti dve kašike masti pa na vatru da se ugreje. Pržiti komade piletine sa svih strana da dobiju boju pa ih stavljati u vatrostalnu posudu ili dublji pleh u kome će se peći. 
Dok se meso prži, praziluk dobro oprati i iseckati, pirinač isprati a pečenu papriku očistiti od ljuske i semenki i iseckati na kockice.

Kada se svo meso proprži, na istoj toj masnoći (ukoliko je potrebno dodati još malo masti) propržiti praziluk samo na par minuta da svene. Dodati opran i oceđen pirinač i iseckanu pečenu papriku, promešati da se proprži sa svih strana i dodati kašičicu začina od povrća ili soli i skloniti sa vatre. 
Smesu pažljivo rasporediti između i ispod piletine. 



Zatim u tiganj u kome se sve to peklo dodati vruće vode, da se time speru ostaci pirinča i zaliti meso i pirinač u posudi za pečenje. Sve još poprskati paradajz sokom, da ogrezne u tečnosti (koju će pirinač u toku pečenja popiti), prekriti alu-folijom ili poklopcem i staviti u rernu da se peče na 200 stepeni oko 45-50 minuta. Poslednjih 15 minuta peći otklopljeno da dobije rumenu boju.



Gotovo jelo posuti iseckanim perušnovim lišćem i servirati sa svežom salatom. 

Originalni recept je objavila Jasna(Blues40) i po njenom receptu, piletina se ne peče u rerni, već se meso zajedno sa ostalim sastojcima lagano dinsta u tiganju i bude zaista divno. Međutim, kada je u pitanju veća količina mesa, lakše mi je da sve zajedno dovršim u rerni.
Evo kako izgleda kada se peče u tiganju, odlično!



Prijatno! 






2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...