Recept za Žito tortu koji danas pišem, nije onaj koji je već godinama popularan na internetu jer iako se tako zove, u toj poznatoj torti u stvari nema skuvanog žita odnosno pšenice. Naprotiv, ovo je torta u kojoj je jedan sloj kuvano slavsko žito (koljivo) a baš taj sastojak je ono što joj daje nezaboravan, starinski ukus.
Podloga je nepečena i čine je sastojci tipični za čizkejk, pa je priprema veoma brza (naročito ako već imate skuvano i pripremljeno žito). Konačno, poslednji sloj je miks slatke pavlake i krem sira. Kada probate tortu, imate utisak kao da je reč o unapređenoj verziji dobro poznatog deserta žito sa šlagom.
Tortu sam napravila veoma brzo: s obzirom na to da mi za slavu uvek ostane skuvanog žita, jer napravim više nego što je potrebno, taj višak izmerim i zamrznem. Tako da sam za ovu tortu već imala spremljeno žito, pa sam ga odmrzla i jednostavno nanela preko podloge pa je torta bila gotova za manje od 30 minuta.
Inače, recept sam videla kod Dine Đekić, na Instagramu @didy_kitchen, koja neguje tradicionalne recepte i domaćinska jela, tako da mi je izgled ove torte odmah privukao pažnju i znala sam da će mi se svideti. Jedina stvar koju bih sledeći put izostavila je dodavanje čokoladnog krema (Linolada) u podlogu, jer mislim da bi bez čokoladne arome, u ovoj kombinaciji sastojaka, ta podloga bila ukusnija.
Žito torta
Podloga:
150 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
1 puna kašika čokoladnog krema (Linolada)
90 g otopljenog putera
50 ml mleka
Žito:
200 g pšenice belije
200 g mlevenih oraha
100 g šećera u prahu
3 kesice vanilin šećera
ili
600 g već gotovog, pripremljenog slavskog žita
Fil:
250 g mlečne slatke pavlake
200 g krem sira
1 puna kašika šećera u prahu
malo mlevenih oraha za dekoraciju
1. Sve sastojke potrebne za podlogu pomešati kašikom. Na tanjir za serviranje staviti obruč (20 cm) pa povezane sastojke sipati na tanjir, utapkati i poravnati. Ostaviti u frižider.
2. Ukoliko nemate gotovo slavsko žito, pripremite ga na sledeći način:
pšenicu očistiti, staviti u sito i dobro oprati pod mlazom hladne. Zatim je sipati u veći lonac, naliti hladnom vodom i kuvati 10 minuta. Potom ponoviti postupak još jednom (cilj je da se voda izbistri). Treći put žito ostaviti da se kuva na laganoj vatri oko sat vremena. Kada se skuva, žito ocediti od viška vode (možete je popiti, divnog je ukusa!) pa ga raširiti na čistom suvom stolnjaku kako bi se prosušilo. Pokriti ga drugim stolnjakom i ostaviti preko noći. Sutradan, žito samleti i pomešati sa mlevenim orasima, šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Ovaj korak je potrebno da se uradi prvi, pa se tek sutradan započne sa pripremom torte.
Na podlogu za tortu staviti pripremljeno žito pa fino utapkati i poravnati.
3. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu. Dodati krem sir i kratko izmiksirati. Deo kreme sipati u poslastičarski špric i ostaviti za ukrašavanje torte a ostatak naneti preko žita i poravnati. Tortu ukrasiti ostatkom kreme i posuti mlevenim orasima.
Нема коментара:
Постави коментар