петак, 22. децембар 2023.

Rolovana piletina

 

Rolovana piletina je jedno od onih jela koje je idealno za svečanije prilike. Umesto da se otkoštava celo pile, koriste se pileće šnicle, tako da se u pripremu mogu upustiti i početnici. Dakle, veoma jednostavna, izuzetno dekorativna, a o ukusu da ne govorim! Meso je začinjeno, premazano senfom, napunjeno finom šunkom i sirom i konačno, uvijeno u slaninu - ovo je zalogaj koji će se svideti i onima koji vole pikantniju hranu. 


Moja mama je imala nekoliko načina za pripremu rolovane piletine. Ponekad je meso premazivala ajvarom a posebno interesantan je bio i recept za pileći rolat u testu - i to je nešto što ću napraviti tokom predstojećih praznika. 
Kada je reč o ovom rolatu, odličan je kada je topao, ali je podjednako dobar i kada se u potpunosti ohladi što ga čini savršenim posluženjem za novogodišnju trpezu. Naročito dobro ide uz tradicionalna jela koja se pripremaju za doček Nove godine, poput ruske salate, kiflica, gibanice i začinjenih krompirića.


Kao što sam više puta isticala, ono što mi često i olakšava i ubrzava pripremu je korišćenje pilećih šnicli koje proizvodi Perutnina Ptuj. Piletina se pakuje u kontrolisanoj atmosferi (MAP - eng. Modified Atmosphere Packaging) što joj daje produženu trajnost bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Pakovanjem u MAP ambalažu proizvod ostaje svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja. Osim toga, sve šnicle su iste veličine i debljine, tako da mi preostaje samo da ih kuhinjskim čekićem izlupam a onda začinim i to je sav posao oko pripreme mesa. 




Rolovana piletina

Sastojci:

800 g pilećih šnicli Perutnina Ptuj
2 kašičice soli
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica bibera
2 kašičice slatke začinske paprike
80 g senfa
150 g šunke
150 g kačkavalja
200 g pančete

Priprema:

1. Pileće šnicle sa obe strane začiniti solju, biberom, suvim začinom i paprikom. Začine utrljati u meso a onda šnicle staviti na veći komad providne folije tako da se dodiruju, odnosno budu gusto poređane jedna do druge. Prekriti ih drugim listom providne folije pa istanjiti kuhinjskim čekićem. 



2. Piletinu premazati senfom, a onda rasporediti šunku. Preko šunke staviti kačkavalj isečen na listiće. Zatim, pomažući se folijom, polako sve uviti u rolat. 



3. Na većem komadu papira za pečenje pančetu rasporediti u obliku mrežice, tako što se trake pančete naizmenično slažu, i vertikalno i horizontalno. Preko mrežice od pančete staviti rolat od piletine pa ga umotati u mrežicu i zajedno sa pek papirom prebaciti u kalup za pečenje. 



4. Rernu uključiti da se ugreje na 180 stepeni. Rolat poklopiti ili prekriti alu folijom pa peći na 180 stepeni oko 40 minuta poklopljeno a onda otkriti i peći još 5 minuta otkriveno.
Obavezno sačekati bar 20 minuta da se prohladi, pa iseći i servirati. 


Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.










8 коментара:

  1. Ovo deluje fantastično! Da li je moguće rolat spremiti uveče, pa sutradan peći?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, ja sam baš tako radila poslednji put a i sutra ću, da to bude ručak za ponedeljak :) Hvala Vam!

      Избриши
  2. Divni ste ,toliko lepo objasnjeno da uvek mi sve uspe.Sutra su na nasem stolu samo Vasi recepti tradicionalno dobri.Svako dobro u daljem radu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Gora, hvala Vam na lepom komentaru i na poverenju! Drago mi je da ste zadovoljni receptima i da isprobavate i nove. Sve najbolje i srećni praznici! 💖

      Избриши
  3. Odlican recept. Prvi put sam rolovala piletinu, odlicno uspeo. Video sa FB je bio veoma koristan. Hvala puno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam na poverenju i na javljanju! Baš mi je drago da ste isprobali recept, da je video bio od koristi i da ste tako zadovoljni! Lep pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...