субота, 1. мај 2021.

Zeleni kiš (quiche) sa pavlakom i spanaćem (sa podlogom od tikvica)


Već sam nekoliko puta u prethodnim receptima pisala koliko volim pite sa podlogom od prhkog testa, bilo da su u pitanju slane ili slatke. Naravno, pripremam i slane pite od kora i dizanih testa, ali ovakve su mi najveća ljubav. Uglavnom mešam belo brašno sa integralnim a u nadevu je obavezno i neko povrće.


Ono što je specifično za pitu pod nazivom Kiš Loren, poznati klasik francuske kuhinje, je upravo podloga od prhkog testa i nadev koji sadrži mlečnu pavlaku za kuvanje i slaninicu. Međutim, nju sam sada izostavila u korist svežeg spanaća. Osim toga, ova podoga sadrži i tikvicu koja ju je divno osvežila i dala joj jednu zdraviju notu.


Nadev je zaista posebna priča! Za razliku od klasičnih tartova koji se uglavnom pripremaju sa raznim vrstama sira, kiš sadrži mlečnu pavlaku za kuvanje i ona je glavni sastojak koji mu daje prelep ukus. Kada se dobro rashladi i stegne, nadev je neodoljivo kremast i lagan. 



Zeleni kiš (quiche) sa pavlakom i spanaćem
(sa podlogom od tikvica)


Sastojci:

Za podlogu:

140 g integralnog spelt brašna
140 g belog brašna
2 ravne kašičice praška za pecivo
1 ravna kašičica soli
150 g tikvice
150 g maslaca

Za nadev:

3 jajeta
200 g sremskog sira
250 ml Moja kravica pavlake za kuvanje
100 g svežeg spanaća
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
malo čeri paradajza za dekoraciju

Priprema podloge:

U činiji za mešenje narendati tikvicu (nema potrebe da se ocedi od tečnosti koju će pustiti). Dodati joj obe vrste brašna, prašak za pecivo, so i maslac iseckan na kockice i umesiti testo da se svi sastojci sjedine. To je potrebno raditi brzo kako se testo ne bi grejalo od toplote ruku. 
Papir za pečenje posuti brašnom i pomoću oklagije razvući testo u krug prečnika 30 cm. Razvučeno testo zajedno sa papirom staviti u okrugli kalup za pečenje (26 ili 28 cm), podići krajeve uz rub kalupa, višak testa odseći, pa kalup sa testom ostaviti u frižideru da se hladi dok se priprema nadev. 



Priprema nadeva:

Umutiti jaja pa im dodati sir, so i biber. Dobro promešati da se razbiju grudvice sira a onda u smesu sipati pavlaku za kuvanje i sve ponovo dobro promešati. Na kraju staviti sitno iseckan spanać.


Završni postupak:

Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni (bez ventilatora).
Iz frižidera izvaditi kalup sa pripremljenom podlogom i u njega usuti nadev. Ukrasiti kiš polovinama čeri paradajza, pa ga staviti u ugrejanu rernu i peći oko 35 minuta odnosno dok rub ne porumeni. 


Sačekati da se prohladi pre serviranja - meni je mnogo ukusniji kada se u potpunosti rashladi i stegne! 


Pogledajte video na Youtube kanalu:


Post je nastao u saradnji sa Moja kravica pavlakom za kuvanje.


 




4 коментара:

  1. Draga Jeko imas predivne recepte,odavno oh pratim na coolki. Nisam znala da imas blog,Drago mi je zbog tebe. Svaka ti cast,sve postizes. Topli pozdravi od Suzanan,posebno tvoj drazesnoj curici.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман17. мај 2022. 14:23

    Zdarvo Jeko :) Da li je moguće ovaj kiš praviti dan ranije pre služenja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, naravno! Ovakve pite se mnogo lepše seku kada se u potpunosti ohlade (naravno, čuvate ga u frižideru). Postoji i druga varijanta i ja često baš tako radim: dan ranije umestim podlogu, razvijem je oklagijom na papiru i ostavim u kalupu (u frižideru), a sutradan samo brzinski pripremim nadev, dok se rerna ne ugreje i odmah pečem.
      Lep pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...