среда, 6. јануар 2021.

Pogača od kiflica


Oni koji duže vremena prate blog, znaju koliko volim da mesim pogače. Nekada sam mislila da je to veoma komplikovano ali sam se vremenom uverila da uz dobro opisan postupak pripreme (naročito ako je propraćen fotografijama) finu svečanu pogaču može svako napraviti. 


Većina recepta koje sam objavila su vrlo jednostavni pa je takav slučaj i sa ovim. Postupak oblikovanja podseća na sistem kakvim se uvijaju kiflice, pa otuda ovaj naziv. Meni se posebno dopada to što za ovakvu pogaču nož nije potreban jer se ona ne seče. Budući da se sastoji iz mnogo malih kifli, dovoljno je da se jedna po jedna otkida. Što je opet, čini vrlo praktičnom u situacijama kada se negde nosi.


Inače, ja sam je najpre pravila krajem decembra, pa posle Nove godine ponovo. Testo je potpuno isto kao testo za Prazničnu pogaču (klik) koja je možda dekorativnijeg izgleda a ova je ipak mnogo boljeg ukusa jer sam je bogato napunila sirom i prvi put kada sam je pravila - kobasicama, a drugi put suvim vratom. 
Ovim receptom svim čitaocima bloga želim srećan i blagoslovljen Božić!🌠🎀🎄🎇



Pogača od kiflica


Sastojci: 

600 (+50) g brašna 
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
100 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml ulja
1 celo jaje+1 belance 
2 kašičice šećera
3 kašičice soli
100 g maslaca
100 g svežeg sira
50 g Kosmajske kobasice (ili suvog vrata) 
za premazivanje:
1 žumance+kašika ulja i semenke 

i još će biti potrebno:
parče pek-papira
šerpa pogodna za pečenje u rerni


Priprema: 

1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni.
Za to vreme, u činiji za mešenje varjačom izmešati ostale sastojke, so, šećer, vodu, jogurt, ulje i jaja. Dodati aktivirani kvasac i postepeno dodajući brašno, zamesiti glatko testo.

2. Činiju sa umešenim testom prekriti i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da testo naraste. 
Maslac, koji je potreban za premazivanje otopiti pa ohladiti.

3. Naraslo testo podeliti na tri dela: manji, malo veći i najveći. Svaki oklagijom razvući u krug debljine oko pola centimetra.


4. Najveći deo testa razvući na pek papiru. Premazati ga maslacem.
Staviti preko njega krug srednje veličine i takođe premazati.
Zatim staviti najmanji krug od testa i premazati.


5. Podeliti krugove nožem tj. zaseći ih prvo na 4 dela a onda svaki od tih delova na pola, tako da se dobije ukupno 8 delova. Pazite da na sredini ostanu spojeni.
Na svaki deo testa staviti malo sira i kolutić kobasice ili suvog vrata (kao kada se stavlja nadev u kiflice). Uvijati kiflice, počevši od sredine tj. od najmanjeg kruga, tako da se najpre uviju kiflice koje su na suprotnim stranama da se "sretnu" na sredini. Krajeve kiflica savijati blago u krug. I tako dok se ne uviju kiflice na sva tri kruga.



6. Pogaču zajedno sa papirom prebaciti u šerpu prečnika 28cm ili na najveći pleh iz rerne. Premazati je žumancetom umućenim sa malo ulja, posuti semenkama i prekriti alu folijom pa uključiti rernu da se greje.


7. Peći oko 35 minuta na 180 stepeni a pred kraj otkriti da porumeni. 

Pogledajte video recept na Youtube kanalu Jekin Kapric:






2 коментара:

  1. Draga Jeko, pogaca izgleda predivno u svakom pogledu, prva je u redu cekanja, srecni praznici tebi i tvojoj porodici😍

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...