недеља, 24. јануар 2021.

Čoko rozen kocke


Ove godine sam pravila samo četiri vrste kolača za slavu iako je i to previše jer nismo imali goste. No, kako tokom godine retko pravim tipične slavske sitne kolače, nisam htela da propustim priliku da isprobam i nešto novo. Prethodno sam napravila Lešnik gnezda, Orašaste vanilice i Šarene oblatne za koje se recepti već nalaze na blogu pa mi je ostalo vremena za nešto brzo i jednostavno. 


Pošto sam kupila rozen kore da ih imam u rezervi, setila sam se da ovaj recept ima moja drugarica Gaga na svom blogu Gaga u kujni i za manje od sat vremena Čoko rozenka je bila spakovana. Inače, ovakvi kolači uvek dobro dođu: nisu skupi, jednostavno se prave i osim rozen korica, vrlo je verovatno da sve potrebne sastojke već imate u kući.



Čoko rozen kocke

Sastojci:

1 pakovanje rozen kora

• Za kremu:
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
125 g čokolade za kuvanje
40 g kakaoa
45 g gustina
125 g putera

• Za glazuru:
100 g čokolade 
3 kašike ulja

Priprema:

• U činiji pomešati kakao i gustin sa 200 ml mleka. Dobro promešati da se razbiju grudvice (kao kada se priprema smesa za puding).
• Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati šećer i vanilin šećer pa staviti na vatru srednje jačine da provri. Kada mleko provri, skinuti ga sa vatre i u njega uliti prethodno izmešan gustin i kakao uz stalno mešanje.
• Vratiti na vatru i stalno mešati dok se smesa ne zgusne. 
• Skinuti sa šporeta i odmah dodati čokoladu izlomljenu na kockice pa mešati dok se čokolada ne otopi.
• Na kraju, u vruće staviti i maslac iseckan na listiće i mešati da se i on otopi i sjedini sa kremom.
• Kremu ostaviti da se prohladi oko 15 minuta uz povremeno mešanje. Dovoljno je da se malo prohladi odnosno može biti topla.
• Toplom kremom mazati rozen korice. Na svaku staviti oko 4-5 punih kašika kreme pa ravnomerno razmazati. Poslednja korica se ne premazuje, već se blago zagladi rukama, prekrije papirom za pečenje i blago optereti. Ja sam preko kolača stavila običan poslužavnik i ništa više. Ostaviti na hladnom da se stegne, najmanje 2-3 sata.
• Nakon tog vremena, u šerpici otopiti čokoladu i ulje, pa toplu glazuru preliti preko kolača, ravnomerno razmazati i ostaviti da se stegne. Hladan kolač pomoću skalpela ili tankog oštrog noža pažljivo iseći na kocke ili štangle i servirati.


Ovo je kolač koji će se sigurno dopasti ljubiteljima čokolade a i onima koji su alergični na orašaste plodove pa ih moraju izbegavati. Za moj ukus, možda su mogle biti malo slađe, te bih sledeći put u kremu stavila 250 g šećera. 



4 коментара:

  1. Ja bih voljela da vidim kako sječeš ovako jednako kolače.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Viki, sečem ih onim običnim plastičnim skalpelom koji koristim samo za kolače i povremeno zamenim sečivo. Ponekad koristim lenjir, tako što ga prislonim na kolač i skalpelom blago obeležim linije po kojima ću seći a onda sklonim lenjir i sečem vertikalno držeći skalpel. Za svaki sledeći rez ga operem toplom vodom i obavezno posušim salvetom. I to je to. Ovaj kolač nije tvrd, lako se seče, tako da nije bilo problema :)

      Избриши
  2. Kolači vam predivno izgledaju, a posebno glazure. Koju čokoladu koristite za glazuru?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najviše volim Pionirovu čokoladu za jelo i kuvanje, a odlična je i Kandit Dessert Chef, i crna i bela čokolada (često može da se nađe na sniženju i povoljna je cena). Hvala vam! 💕

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...