понедељак, 2. март 2020.

Posna pita sa kiselim kupusom


Danas je počeo Uskršnji post i pravi je trenutak za ovakav recept. A i zima se bliži kraju pa valja potrošiti kiseli kupus ukoliko vam je još nešto ostalo.
Naravno, ukoliko ne postite to nije razlog da se recept ne isproba jer je ovo testo zaista prelepog ukusa a za to je zaslužan dodatak piva. Nadev se uvek može obogatiti tako što mu se doda propržena slaninica - poznato je da su ona i kiseli kupus odličan par! :)




Posna pita sa kiselim kupusom

Sastojci:

• Za testo:
200 g belog brašna
100 g integralnog spelt brašna
prstohvat soli
150 ml piva
150 ml ulja

• Za nadev:
400 g kiselog kupusa (bolje ako je ribanac)
100 g praziluka
100 ml ulja
2 kašičice slatke aleve paprike
1 ravna kašičica bibera
1 puna kašičica kima
pola kašičice soli (ukoliko je kupus prilično slan, nema potrebe dodavati so)


Priprema: 

• U činiju za mešenje staviti sve sastojke (brašno, so, pivo i ulje) i umesiti testo. Ono će biti veoma fino za rad, prilično masno i ne bi trebalo dodavati još brašna. Testo odmah uviti u streč foliju ili ga staviti u kesu za zamrzavanje i ostaviti u frižideru da se dobro rashladi. Može ostati u frižideru i više sati - umesite ga uveče a ujutro završite pripemu pite.


• U dublji tiganj sipati ulje i zagrejati ga. Praziluk uzduž raseći pa ga dobro oprati pod mlazom vode. Iseckati ga i staviti na ugrejano ulje da se proprži. Kada svene, dodati ribanac ili sitno iseckan kiseli kupus. Ukoliko je kupus veoma slan, potrebno ga je oprati i ocediti, ja to ne radim ali upravo zbog toga u nadev za pitu ne dodajem mnogo soli.
Odmah staviti i začine: papriku, biber, kim (ili kumin ukoliko ga volite) i malo soli.
Dinstati dok kupus ne omekša, oko 15 minuta. 
Zatim ostaviti da se nadev u potpunosti ohladi.


• Pita se peče u okruglom kalupu dimenzija 24 cm.
Iseći dva lista pek papira na dimenzije malo veće od kalupa za pečenje.
Izvaditi testo iz frižidera i podeliti ga na dva dela. Prvi papir posuti brašnom, na njega staviti prvi deo testa, posuti ga brašnom i pomoću oklagije razvući da bude malo veće od kalupa. Odseći neravne ivice testa pa ga zajedno sa papirom prebaciti u kalup i viljuškom izbockati. 
Na testo rasporediti nadev od kiselog kupusa.
Na isti način razvući i drugi deo testa pa ga staviti preko nadeva. Prstima ga spojiti sa donjim testom i izbockati viljuškom. 


• Peče se na 180 stepeni, oko 25-30 minuta. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. 


Može se desiti da testo malo popuca ukoliko se pita seče dok je topla a i nadev je mnogo kompaktniji kada se u potpunosti ohladi. 
Naravno, može se peći i u četvrtastom plehu, dimenzija 25x20 cm.


Slično posno testo, ali uz dodatak susama, možete videti u receptu za Posne susam korpice - klik na recept.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...