понедељак, 9. март 2020.

Hleb od bundeve


Bundeva ne samo što je zdrava već je i veoma zahvalna za upotrebu u kulinarstvu. Pored onog uobičajenog načina korišćenja, u pitama i kolačima, pečena bundeva se može koristiti i u salatama a ja je volim i u pecivima jer osim fantastične boje, ona daje predivan ukus kiflama, buhtlama ili kroasanima a u ovom slučaju - i hlebu. 
Naravno, nisam propustila da u testo ubacim i semenke a i malo integralnog brašna, jer mi je kod peciva ovog tipa pravi gušt da budu u zdravijoj varijanti.


Inače, iako se sada bundeva može kupiti tokom cele godine, ja imam običaj da pire pripremim na jesen i čuvam ga u zamrzivaču. Uvek dobijem ili kupim veliku bundevu koju je, kada se raseče, teško odjednom potrošiti pa je najpraktičnije da se odmah sve ispeče, ispasira i rasporedi u kesice za zamrzavanje. 
Ukoliko imate neko zaostalo pakovanje u zamrzivaču, sada je pravo vreme da se potroši i napravi ovaj divni hleb.




Hleb od bundeve

Sastojci:

20 g svežeg kvasca 
100 ml tople vode
kašičica šećera
300 g pasirane bundeve
400 g (+50) belog glatkog brašna
100 g integralnog ovsenog brašna
1 kašičica soli
2 kašike ovsenih pahuljica
2 kašike bundevinih semenki
1 kašika lanenog semena 


Pre pripreme hleba, potrebno je napraviti pire. Bundevu oprati, osušiti i iseći na komade. Staviti ih na pleh obložen pek papirom i peći na 170 stepeni oko 45 minuta dok ne omekšaju. Najbolje je ubadanjem viljuške proveriti da li je bundeva pečena. Ukoliko viljuška lako prolazi, gotovo je. 
Kada se prohladi, odvojiti meso bundeve od kore i ispasirati ga u blenderu ili secku. 
Ukoliko ga ima više, pire rasporediti u kesice za zamrzavanje, spljoštiti ih, izmeriti koliko su teške i na svakoj napisati gramažu. Potom čuvati u zamrzivaču do upotrebe.
Bundeva se može i skuvati, ali se time rizikuje da "popije" više tečnosti u kojoj se kuva, te je bolje rešenje da se ispeče i potom ispasira. 
Ja sam imala pripremljenu kesicu sa 300 g pirea, a to se dobije od oko 400 g presne bundeve.

Priprema:

• U toplu vodu staviti kašičicu brašna, kašičicu šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti da se kvasac aktivira tj. zapeni. 
Posebno pomešati obe vrste brašna i so. A pahuljice i semenke ostaviti sa strane.
• U činiju za mešenje prvo staviti vlažne sastojke: pire od bundeve i aktivirani kvasac a onda toj smesi dodati semenke i pahuljice. Dobro promešati varjačom a onda postepeno dodavati brašno. Najpre, uz mešanje varjačom jer je testo lepljivo a onda mešenje nastaviti rukom dok se ne dobije meko, glatko testo. Činiju prekriti streč folijom pa ušuškati u krpu ili stolnjak i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da testo naraste.


• Nakon tog vremena, testo blago premesiti u par poteza a onda radnu površinu posuti brašnom, pa testo pomoću oklagije razvući na debljinu od 2-3 cm. Uviti testo u rolat da dobije oblik hleba. Prebaciti ga u duguljasti kalup za pečenje hleba obložen pek papirom ili na običan pleh iz rerne. Oštrim nožem napraviti kose zareze u hlebu, prekriti ga krpom i ostaviti da odmara dok se rerna ne ugreje. 



• Hleb peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Pečen hleb izvaditi iz pleha, staviti na rešetku i pokriti krpom da korica omekša i hleb se ohladi. 



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...