четвртак, 14. новембар 2019.

Pijani Isidor



Pijani Isidor je moj tip kolača za sva vremena. Dovoljno je reći koji su sastojci: orasi, jaja, maslac, rum i čokolada. Starinski a kvalitetni i "konkretni". To je vrsta kolača kakve nikada ne odbijam, a pojedem jedno parče i eto me u raju :) Recept sam, posle dugo ubeđivanja da mi ga da, dobila od snaje Tanje Jekić koja ga pravi godinama ali u vidu štangli, a ja sam sada odlučila da ga napravim u obliku torte. Postoje dva razloga za to: danas je 50. rođendan mog muža i dve godine kako pišem blog Jekin Kapric :)




Pijani Isidor


Sastojci:

Za koru:

4 jajeta
150 g šećera
50 g narendane čokolade za kuvanje
150 g mlevenih oraha
80 g brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
150 g maslaca
+
200 g džema od kajsije

Za prvi fil:

250 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu
100 ml vrelog mleka

Za drugi fil:

6 jaja
200 g šećera
120 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca
50 ml ruma




Priprema: 

1. Priprema kore:

Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti uz postepeno dodavanje šećera. Ne mora biti čvrst sneg. Zatim dodati žumanca i narendanu čokoladu, pa sve ostale sastojke: omekšali maslac iseckan na kockice, mlevene orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dno okruglog pleha (24 cm) obložiti podmazanim pek papirom pa smesu izliti u pleh. 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 170 stepeni - najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni i ubadanjem čačkalice u sredinu kore proverite da li je pečena.



Kada se malo prohladila, koru preneti na tanjir za serviranje i oko nje staviti obruč u kome će se filovati. Na pečenu vrelu koru naneti ugrejan džem od kajsije i ostaviti da se prohladi.



2. Priprema prvog fila:

Pomešati mlevene orahe i šećer u prahu pa ih popariti vrelim mlekom i dobro promešati. Smesu polako naneti preko prohlađenog džema. To je najbolje uraditi pomoću kafene kašičice, pažljivo je nanoseći bez razmazivanja, već samo tapkanjem, kako se fil ne bi pomešao sa džemom.



3. Priprema drugog fila:

U činiji koja je pogodna za kuvanje na pari, umutiti jaja sa šećerom. Zatim činiju staviti na šerpu u kojoj ključa voda pa na tihoj vatri kuvati fil uz stalno mešanje, oko deset minuta dok se jaja termički ne obrade i fil počne sa se zgušnjava. Potrebno je da se stalno meša kako se jaja ne bi zgrudvala. U vruće staviti izlomljenu čokoladu, iseckan maslac i rum. Još malo mešati dok se sve ne otopi a onda skloniti sa vatre i ostaviti dvadesetak minuta da se prohladi. 
Topao fil naneti preko fila od oraha.





U trenutku nanošenja, drugi fil je redak i potrebno je da se torta dobro rashladi kako bi se stegla i mogla lepo da se iseče. To znači da u frižideru bude najmanje deset sati pre serviranja. 



Naravno, po ovom receptu možete praviti i štangle. U tom slučaju, kora se peče u četvrtastom plehu dimenzija 30x20 cm (ili malo većem ako želite da štangle budu niže) i sve ostalo se radi po receptu.



Još jedna napomena: ukoliko volite vlažne kolače, koru možete natopiti mlekom u kome se razmuti malo ruma. Za moj ukus, kora je sasvim dovoljno meka i vlažna i bez natapanja, jer u sebi sadrži dovoljno masnoće od oraha i maslaca, tako da je ne bih dodatno natapala ni sa čim. 



2 коментара:

  1. Moze li bez ruma?
    Hoce li valjati?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa može, ali to onda nije ovaj kolač, baš zbog ovolike količine ruma je Pijani Isidor. Ukoliko ne koristite alkohol, možete iscediti sok iz pomorandže i staviti njega :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...