четвртак, 14. фебруар 2019.

Slane čizkejk štangle


Prvi put kada sam ih pravila, ove štangle su nastale sasvim slučajno. Naime, u paketićima koje Neda dobije za Novu godinu i Božić uvek se nađe neko pakovanje slanih krekera ili grisina, koje ona baš i ne voli i ako to ne poklonimo nekom drugom detetu, vuku se po kući dok baš ne dođemo u situaciju da nema apsolutno nikakvih grickalica - onda i to dobro dođe :) Pre par godina, za našu slavu Svetog Jovana, koja "pada" posle svih tih praznika, napravila sam slične štangle koje su bile baš interesantne na tacni sa ostalim predjelom. Stvarno lepo idu uz suhomesnato ili peciva poput gibanice ili pite sa ajvarom. Ove godine sam ih takođe pravila i tek sad, posle mesec dana, stižem da napišem ceo recept :)



Slane čizkejk štangle

Sastojci:

Za podlogu:
200 g slanih krekera
100 g maslaca
50 ml jogurta

Za sirni nadev:
500 g sira
100 ml jogurta
3 kašike pečenog susama
pola kašičice soli
pola kašičice mlevene čili paprike
10 g želatina



Priprema:

• Slane krekere (ili grisine) samleti u secku ili ih staviti u kesu pa oklagijom preći preko njih i usitniti ih. Omekšali maslac iseckati na listiće i pomešati sa samlevenim keksom pa tome dodati jogurt i umesiti testo dok se maslac ne istopi i sjedini sa ostalim sastojcima. 
• Mali pleh, plastičnu kutiju ili pekač (dimenzija 25x15 cm - ukoliko koristite veći, štangle će biti tanje) možete obložiti streč folijom, ali nema potrebe jer je smesa za podlogu masna i lako se vadi iz pleha. U krajnjem slučaju, prilikom vađenja pomoći će vam tanka špatula za serviranje torte. Smesu ravnomerno utapkati u pleh tako da svuda bude iste debljine. Ostaviti u frižider da se hladi dok pripremimo nadev od sira.


• Susam ispeći na suvom vrelom tiganju. Vodite računa da ne zagori jer će u tom slučaju biti gorak, čim zamiriše i počne da žuti, skinite sa vatre.
U činiju staviti sir, jogurt, pečeni susam, so i mleveni čili. Ukoliko volite neki drugi začin, upotrebite njega, ali čili (ili tucana paprika) ide odlično uz ovakva jela - ne bude ljuto a da baš fini šmek.


• Posebno pripremiti želatin po uputstvu sa kesice. Staviti ga u šerpicu i preliti sa pet kašika hladne vode. Promešati i ostaviti minut da nabubri. Zatim šerpicu staviti na tihu vatru i zagrevati razmućeni želatin (pazite, ne sme da proključa).
Vruć istopljen želatin odmah sipati u smesu od sira i izmiksirati ili dobro promešati varjačom ili lopaticom. Deo sirnog nadeva ostaviti u jednoj činijici ili šolji ukoliko poželite da štangle pre serviranja ukrasite pomoću šprica za ukrašavanje torti. Ostatak preliti preko pripremljene keks smese u kalupu i ostaviti na nekoliko sati u frižider da se dobro rashladi kako bi se moglo seći. 



• Kada se dobro rashlade, iseći ih pa ukrasiti ostatkom sira, posuti mlevenom čili papričicom (ili pečenim susamom) i servirati sa hladnim predjelom. 


Na slici su pored čizkejk štangli još i:

Rolat sa ajvarom

Pita sa ajvarom, sirom i šampinjonima

Rolat (ili torta) od rendanih tikvica 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...