недеља, 3. фебруар 2019.

Keks rolatić sa bananom


Jedan od onih kolača koji imaju tako obične sastojke a izgledaju tako dekorativno i nesvakidašnje! I nemojte da vas obeshrabri priprema, odnosno da pomislite da je to nešto komplikovano jer se ustvari pravi vrlo brzo i jednostavno, a još jedna prednost je to što se ne peče. Omotač rolata je od keksa i oraha, od gotovo istih sastojaka koje koristim u podlozi za Jafa tortu, a u središtu se krije banana premazana čokoladnim kremom - stvarno fantazija! 



Keks rolatić sa bananom

Sastojci:

300 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu (može i 100 g)
50 ml soka od pomorandže
200 g maslaca

I još:
3 veće ili 4 manje banane
100 g čokoladnog namaza (eurokrem, nutela i slično)
15-16 komada polovina jezgara oraha
150 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

• Maslac izvaditi iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme kako bi omekšao.
U veću činiju staviti mleveni keks i mlevene orahe. Dodati im šećer u prahu (ja sam stavila 150 g ali nam je bilo prilično slatko, tako da bih sledeći put stavila najviše 100 g). Staviti i maslac iseckan na listiće i sok od isceđene pomorandže a onda sve sastojke sjedniniti rukom, odnosno umesiti testo sve dok se komadići maslaca lepo ne rastvore. 

• Dve čvršće kese za zamrzavanje (ne one tanke, šuškave) raseći i staviti na sto na kome ćete raditi, one će biti podloga za koru i pomoću njih ćemo umotati rolat. Može se koristiti i streč folija, ali mislim da bi ona mogla da se gužva pa su kese ipak bolji izbor. Po njima blago posuti mleveni keks ili šećer u prahu, kako se masa ne bi lepila prilikom razvijanja, a posuti i "testo". Oklagijom preći preko njega i razvući ga na debljinu od oko pola centimetra. Opseći krajeve kako bi bili ravni pa te viškove utapkati ako negde na krajevima fali.


• Na donjem kraju podloge u tankom sloju namazati čokoladni krem. Na njega staviti banane kojima ste isekli krajeve pa i njih premazati kremom. Zatim pažljivo, pomažući se kesom, sve uviti u rolat, pritiskajući smesu da se lepo priljubi uz banane. 


• Zatim rolat obmotati kesama ili ga uviti u streč foliju, pa ga blago, nežno valjati po podlozi kako bi imao lep okrugao oblik i kako bi se sve fino sljubilo, banane i omotač. Ostaviti ga na hladnom da se stegne, oko 2-3 sata. 


• Na pari ili u mikrotalasnoj otopiti čokoladu sa uljem. Dok je još topla, odmah premazati jednu traku preko rolata i preko nje utisnuti jezgra oraha, da se "zalepe". Zatim i njih i rolat preliti toplom čokoladnom glazurom i ponovo je ostaviti na hladnom, da se stegne. Iseći na parčiće i servirati. 


 Izvorni recept - @_kredenac__ Instagram 



4 коментара:

  1. Danima mu se divim, mami me I mami...savrseno si ga skockala 😋

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svetlana, tako sam i ja, pa sam rešila i za sat vremena ga napravila, odličan je! :)

      Избриши
  2. Dragi Milorade, sta da ti kazem: dobra mi je i ona zelena juhica iznad, i ono kinesko ispod, ali ovo, ugh. Ovaj jedan komad bi'i ozenila. :)
    Grli te Nuua.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eee, dok Milorad ne skonta da bi trebalo da proveri komentare...😩 Pa dobro gde si ti! 😍 Raduje me ako kod mene ne bi ostala gladna, ima tu svega a najviše slatkiša 😄 Šaljem veeliki zagrljaj i poljubac! 😚😚😚

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...