недеља, 13. јануар 2019.

Krompirača sa kobasicama


Praznici su na izmaku i možda ste se uželeli jednostavnih jela koja ne zahtevaju komplikovanu pripremu. Krompirača sa kobasicama je ustvari malo modifikovan recept starog jela Krompir u tepsiji koje su bake pravile u nedostatku skupljih i kvalitetnijih sastojaka a krompir su uvek imale u kući. Moja baka ga je pravila uz dodatak pirinča, a odozgo je volela da poređa krupne režnjeve slanine da se sve zajedno zapeče. Meni je ovo jelo spas u onim danima kada ne znam šta bih kuvala a nemam baš ni mnogo vremena, jer je zgodno da krompir očistim nekoliko sati ranije (najgori deo posla :) i ostavim ga u hladnoj vodi, pa pripremu brzo dovršim, sve gurnem u rernu i za sat vremena imam gotov ručak. 



Krompirača sa kobasicama


Sastojci:

1 kg očišćenog crvenog krompira 
400 g roštiljskih kobasica 
2 glavice crnog luka 
1 manji praziluk 
50 ml ulja 
2 kašike brašna 
1 kašika slatke mlevene paprike 
pola kašičice ljute mlevene paprike 
so, biber, začin od povrća 
vode po potrebi


Priprema: 

1. Krompir dobro oprati, oguliti, iseći na deblje kolutove i staviti u dublju činiju. Crni luk i praziluk takođe oprati i sitno iseckati pa pomešati sa krompirom. Dodati ulje, brašno, mlevenu papriku, so, biber i začin od povrća, pa rukama sve dobro izmešati da se lepo 'zalepi' za krompir.  
2. Roštiljske kobasice iseći na dužinu od 20-ak centimetara i uviti u oblik puža - svaki pužić probosti čačkalicom da se ne bi odvio. Ostatak kobasica iseckati na sitne komade i pomešati sa krompirom. 
3. Podmazati vatrostalnu ili zemljanu posudu i u nju izručiti krompir. Naliti toplom vodom da prekrije krompir (prilikom sipanja vode u posudu radite to uz rub posude, da voda ne bi spirala začin sa krompira). Po vrhu poslagati pužiće od kobasica i utisnuti ih u krompir. Prekriti posudu folijom, malo je izbockati da bi prilikom pečenja para izlazila i peći u rerni na 180 stepeni, najpre 45 minuta poklopljeno, pa pred kraj otkriti da lepo porumeni.



Recept je iz starog broja časopisa Bakina kujna, a objavila sam ga i na Coolinarici, u oktobru 2014.
Pre služenja, obavezno izvući čačkalice iz kobasica :)) Servirati uz salatu od svežeg ili kiselog kupusa i kriglu piva, 'ladnog ;)





1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...