субота, 15. децембар 2018.

Stakleni medenjaci


Ovo je ustvari kombinacija dva recepta, mog omiljenog recepta za medenjake i uputstvo kako da u sredini medenjaka napravite stakleni ukras. Vi možete koristiti testo koje hoćete, bitno je da može duže da stoji (ako planirate da ih pravite ranije i koristite kao ukras) i da se ne peče dugo (što opet možete postići time što ćete ih što tanje razviti oklagijom). Meni je ovo testo najbolje jer je odmah meko a keksići ne služe samo za ukras već su i veoma ukusni i mi ih pojedemo u roku od par dana :) Volim taj dodatak oraha, jer keksići budu nekako masniji i mnogo ukusniji nego kada se prave samo od brašna.



Medenjake nakon pečenja možete ukrasiti belancetom umućenim sa prah šećerom, ja sam tako radila ranije, ali nisam neki majstor za dekoracije i to mi je najdosadniji deo posla pa sam odustala :) 

Stakleni medenjaci

Sastojci:

40 g maslaca
80 g meda (2 pune kašike)
1 jaje
100 ml soka od pomorandže
1 kesica vanilin šećera
70 g šećera
360 g belog brašna
100 g integralnog spelt brašna
150 g mlevenih oraha
1 ravna kašičica sode bikarbone
po pola kašičice mlevenog cimeta, kardamona i đumbira 
na vrh noža muskatnog oraščića
ili stavite jednu punu kašičicu gotove mešavine začina za medenjake

I još:
7-8 staklenih tvrdih providnih bombona bez punjenja 


Priprema:

Maslac i med staviti u činijicu pa na paru ili u mikrotalasnu da se otope i omekšaju. Ukoliko to radite u mikrotalasnoj, moraćete povremeno da prekidate topljenje i vadite činijicu kako biste promešali, da smesa ne bi počela da gori. Ostaviti da se prohladi.
U većoj činiji za mešenje, mikserom umutiti jaje, šećer, vanilin šećer i sok isceđen iz jedne pomorandže. Miksirati dok se šećer ne otopi. 
U to dodati otopljeni maslac i med pa suve sastojke koje ste prethodno pomešali (brašna, orahe, sodu bikarbonu i začine). Prvo mešati lopaticom ili varjačom a onda nastaviti rukom i dobićete testo koje će biti pomalo lepljivo. Posuti ga brašnom sa svih strana, obložiti ga streč folijom ili ga staviti u kesu za zamrzavanje i rastanjiti pa ostaviti u frižideru na najmanje dva sata a može i da prenoći.



Nakon tog vremena, izvaditi testo na sobnu temperaturu da blago omekša i bude zgodnije za rad. Podlogu posuti brašnom, testo razvući oklagijom i ako se lepi i njega blego posuti brašnom pa modlicama vaditi keksiće. Ređati ih na pleh obložen pek papirom i peći na 180 stepeni, maksimalno 10 minuta. Najbolje je da proveravate kako ne bi zagoreli što se meni par puta desilo :)

Izrada staklenog ukrasa na keksićima:

Bombone staviti na daščicu i pomoću tučka za meso blago ih udariti da se razbiju. Vodite računa da vam se boje ne pomešaju a same bombone ne moraju biti usitnjene na jako male komade, dovoljno je da se razbiju. 



Od rastanjenog testa vaditi oblike po želji i slagati ih na pleh. Tek kad ih poslažete u pleh, u sredini svakog keksa izvaditi kružić - ja obično koristim plastični čep sa flašice vode za veću rupu ili čep od karmina za manju rupu :) U rupicu staviti nekoliko komadića usitnjene bombone. Nemojte preterivati da vam staklo ne bi bilo predebelo. I to je sva nauka - kako se keks bude pekao, tako će se parčići bombone topiti, širiti i popuniti rupicu. 



Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, do deset minuta. Naravno, pazite da se ne prepeku kako ne bi bili tvrdi. Kada se ispeku, izvaditi ih iz rerne i ostaviti na plehu da se u potpunosti ohlade, jer su nakon pečenja meki i krhki. Tek kada se ohlade, medenjake premestiti u kutiju u kojoj ćete ih čuvati. 



Recept za Staklene novogodišnje keksiće - Una64, Coolinarika
Recept za Medenjake (uz moje male izmene) - Micka56, Coolinarika

Ukoliko ne želite stakleni ukras, možete ih peći i bez njega - ja obično napravim pola sa staklenim delom a pola bez njega:





A evo i kućice i mini kućice: isti recept za testo a uputstvo za izradu kućice je od Saške - Mini kućica od medenjaka po kome sam pravila i malu i veliku :) Ponovo sam koristila ovo testo, iako je malo naraslo pošto u njemu ima sode bikarbone, ali, kao što rekoh, kad su keksići u pitanju (da se ne lažemo, i sve drugo :) ukus mi je uvek ispred izgleda i volim da se pojedu ;) Na primer, ovu kuću smo posle par dana srušili do temelja :)) Prijatno!




3 коментара:

  1. Izgledaju dekorativno a vjerujem i da su ukusni. Jeste li pravili posne medenjake? Pitam se šta bi moglo da zamijeni jaje za vegan verziju? Lijep pozdrav Mila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mila, nisam pravila posne medenjake, ali eto neko je odgovorio, znam da se laneno seme često koristi kao zamena za jaja jer je sluzave strukture i može da poveže smesu. Pogledajte i ovaj recept, u pitanju je posna pita i tu je banana upotrebljena i kao zaslađivač i sredstvo za povezivanje testa https://jekinkapric.blogspot.com/2018/03/integralna-krostata.html Lep pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...