недеља, 30. децембар 2018.

Pogača Zvezda



Baš zato što sam u poslednje vreme nekako zaređala sa sitnim kolačima i ostalim slatkišima, rešila sam da poslednji recept u ovoj godini bude nešto slano. A ima li šta lepše od ukusne, lisnate pogače, koja je u isto vreme izuzetno lepog izgleda i samim tim dobro rešenje i za svečanu trpezu. 


Pogača Zvezda 

Sastojci: 

• Za testo:
900 g brašna
1 kocka (40g) svežeg kvasca
250 ml toplog mleka
250 ml tople vode
100 ml ulja
2 kašike šećera
2 kašičice soli

• Za nadev:
160 g maslaca (ili margarina)
160 g sira 
1 ravna kašičica soli 

• Za premaz:
 žumance pomešano sa jednom kašikom ulja, susam, laneno seme


Priprema:

Napomene:
- Testo je, kao i većina slanih peciva koje pravim, rađeno po receptu za Najmekše kiflice (s tim da često koristim samo meko brašno).
- Pre pripreme testa, maslac izvaditi iz frižidera kako bi omekšao na sobnoj temperaturi.

• Toplo mleko sipati u činiju za mešenje, dodati mu po kašičicu šećera i brašna i izmrviti kvasac. Promešati da se otopi, pokriti posudu i ostaviti je na toplom mestu dok kvasac ne zapeni. Zatim dodati toplu vodu, ulje, so i šećer i postepeno dodavati brašno, dok ne umesite meko testo koje se ne lepi. 
Posudu pokriti streč folijom ili krpom i ostaviti je na toplom mestu oko 45 minuta do sat vremena dok se testo ne udvostruči.

• Omekšali maslac iseći na listiće i dodati mu sir i kašičicu soli pa sve to dobro promešati da se sjedini, nema veze ako ostane koji krupniji komadić maslaca.

• Podlogu za rad posuti brašnom i izručiti testo iz činije. Blago ga premesiti i odmah podeliti na 4 jednaka dela.
Pripremiti veće parče pek-papira na kome ćemo slagati pogaču jer je na taj način kasnije mnogo lakše da se složena pogača prebaci na pleh za pečenje.
Prvu kuglu testa pomoću oklagije razvući na veličinu plitkog tanjira i prebaciti je na pek papir. Premazati je trećinom smese od maslaca i sira. Na stolu razvući drugu kuglu testa, pa je tako razvučenu prebaciti na onu prvu što je na pek papiru i potom i nju premazati trećinom premaza. Isto uraditi i sa trećom kuglom a četvrta se ne premazuje. 


• Kada stavite četvrti deo preko prethodna tri, onda preko svega blago pređite oklagijom kako bi se testo još malo raširilo.
Na sredinu staviti neku manju čašu koja će poslužiti kao granica do koje se testo seče i onda ga zaseći najpre na četiri dela. 
Zatim svaki od ta četiri dela iseći na pola, pa i te polovine na pola, tako da se na kraju dobije ukupno 16 zasečenih delova.


• Uzimati istovremeno po dva dela i uvrnuti ih u suprotnu stranu (jedan od drugoga) i tako napraviti dva kruga tj. namotaja. Zatim krajeve sljubiti i malo pritisnuti ispod kraka (bolje se vidi na slikama). Tako uraditi sa svim ostalim delovima, uvrtati po dva i krajeve podvući.


• Složenu pogaču prebaciti na veliki pleh. Zgodno je ako imate nekoga da vam pomogne prilikom prebacivanja, a ako ne, samo uhvatite za krajeve pek papira i prevucite ga zajedno sa pogačom, na pleh. Premazati je žumancetom umućenim sa kašikom ulja - vodite računa da premazujete samo testo a ne i zarezane delove, jer će se na taj način, kada nisu premazani, lepše listati. Posuti semenkama koje volite.


• Tek tada uključiti rernu da se ugreje a pogača do tada neka odmara. Peći na 180 stepeni sa ventilatorom oko 35-40 minuta. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. 


Svim čitaocima bloga od srca želim sve najlepše i srećnu Novu 2019. godinu! 🌠🍷🎅🎁💐



12 коментара:

  1. Stvarno sjajno izgleda!!Na probu obavezno!Pozz...takodje sve najbolje u Novoj Godini!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, hvala ti! Nadam se da će ti se dopasti :) Sve najbolje i puno sreće u Novoj godini!

      Избриши
  2. Pravila za Božić, to nam je bila česnica :)
    Divna pogača!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, baš mi je drago da si je pravila i da vam se dopala, hvala ti!
      Srećan Božić i sve najbolje! :*

      Избриши
  3. Pravila ponovo, ovaj put za Uskrs :)
    I opet, diiiiivna! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Prelepa pogača, mekana i ukusna, brzo se pravi, a jos brze pojede :)

    ОдговориИзбриши
  5. Odlicna pogaca, stalno je pravim. A sta mislite, da li bih mogla da je pravim u slatkoj varijanti, npr da je premazujem kremom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, i kremom ili džemom, cimetom i šećerom, ovo testo je univerzalno i slobodno se može koristiti i za slatke nadeve. Hvala na poverenju!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...