петак, 28. септембар 2018.

Krem torta


Ima desetak recepata za torte koje sam pravila nekoliko puta a Krem torta je jedna od njih. Fantastičnog ukusa, a vrlo jednostavna u izradi. Kao što joj ime kaže, kremasta je i filovi od bele i crne čokolade su ono što je čini tako posebnom. Juče je bio moj rođendan i častim vas ovom divnom tortom! 🎂🌠🎀




Krem torta 

Sastojci:

Za koru:

6 belanaca
prstohvat soli
100 gr šećera
60 gr pečenih mlevenih lešnika
50 gr oštrog brašna
2 kašike kakaoa
2 kašičice praška za pecivo
40 ml ulja

Za natapanje kora:

100 ml čokoladnog mleka ili nes kafe 

Za kremu:

8 dl mleka
70 gr šećera
120 gr gustina
6 žumanaca
200 gr maslaca
50 gr bele čokolade
100 gr belog dela eurokrema
50 gr noisette čokolade 
100 gr tamnog dela eurokrema

250 ml slatke pavlake


Priprema:

• Priprema kore:

Razdvojiti belanca i žumanca. 
Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim odložiti mikser i u sneg ručno umešati suve sastojke: pečene mlevene lešnike i brašno koje je prethodno zajedno prosejano i pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. 
Na kraju u smesu polako uliti ulje, promešati špatulom pažljivo prevrćući smesu kako ne bi pala. 
Okrugli kalup dimenzija 26 ili 28 cm obložiti pek papirom ili ga podmazati i posuti brašnom. Smesu za koru izliti u kalup i peći koru u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni maksimalno 15 minuta (proverite da li je pečena ubadanjem čačkalice).
Koru ostaviti da se potpuno ohladi i tek onda je dugačkim, oštrim nožem horizontalno preseći na dva dela.

• Priprema kreme:

Žumanca pomešati sa gustinom i 1 dl mleka, tako da nema grudvica, a preostalih 7 dl sipati u šerpu, dodati mu šećer i staviti na srednje jaku vatru da prokuva. Kada mleko počne da vri, skinuti sa vatre i uz stalno mešanje uliti u mleko žumanca razmućena sa gustinom i mlekom, vratiti na vatru i mešati dok se krem ne zgusne. Ja tu često koristim mikser, kako bih bila sigurna da se neće stvoriti grudvice pa najmanjom brzinom mutim krem dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i uz povremeno miksiranje sačekati da se ohladi.

Za to vreme u dve jednake staklene činije rasporediti delove kreme: u jednu staviti 50 gr bele čokolade i 100 gr belog dela eurokrema, a u drugu staviti 50 gr noisette (ili crne) čokolade i 100 gr tamnog dela eurokrema. Zatim jednu pa drugu činiju staviti na šerpu u kojoj tiho vri voda kako bi se čokolada i krem istopili i sjedinili. 

U mlaku kremu dodati maslac iseckan na listiće i dobro izmiksirati da se poveže. Potom rasporediti kremu na dva jednaka dela, odnosno, dodavati kašiku po kašiku u one dve činije sa rastopljenim kremovima i čokoladom, tako da dobijemo dve količinski jednake kreme, belu i crnu. 
Slatku pavlaku čvrsto ulupati (obavezno pazite da se ne premuti!). U svaki krem dodati po tri kašike slatke pavlake i dobro promešati. A u ostatak ulupane pavlake zatim dodati po dve, tri kašike od svake kreme i dobili ste kremu za ukrašavanje torte. Nju ostavite u frižider do korišćenja.



• Slaganje torte:

Pripremiti 1 dl čokoladnog mleka, kakaa razumućenog u 1 dl mleka ili dve kašičice nes kafe razmutiti u mleku - meni je to najdraža opcija :)
Prvu koru staviti na tanjir pa u obruč u kome se torta pekla, poprskati je nes kafom pa naneti tamnu kremu. Preko toga staviti drugu koru, poprskati je kafom i naneti svetlu kremu. 
Tortu ostaviti u frižider na par sati da se stegne pre ukrašavanja, najbolje preko noći.
Sutradan, skinuti obruč i tortu ukrasiti ostatkom slatke pavlake pomešanom sa kremama. 


Originalni recept je objavila Milena (Mily) na Coolinarici. U originalnom receptu se koristi manja količina maslaca za kremu (125 gr), ali se dodaje jedan želatin kako bi je ipak učvrstio. Ja sam tortu pravila i na jedan i na drugi način, podjednako je dobro i bude črvsta, a sada mi je bilo jednostavnije da samo povećam količinu maslaca. 





6 коментара:

  1. Pravila bih sutra ovu tortu mužu za rođendan. Ne znam da li ja ne vidim, ali ne mogu da nađem koja količina šećera ide za kremove?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam na ukazanom propustu, slučajno sam, u brzini propustila sam da napišem - ide 70 gr šećera. Nema potrebe više, jer je eurokrem prilično sladak. Nadam se da će se torta svima dopasti a posebno slavljeniku :) Pozdrav!

      Избриши
  2. Danas sam pravila ovu tortu za 15ti rodjendan moj prvi sin, bice presek u nedelja, bice I slike !
    Dojmove: super je sve ispalo, morala sam da je prilagodim, nisam nasal beli eurokrem tako da obe kremove su sa tamni eurokrem, naravno u jedan sam stavila bela cokolada. U belance nisam stavila kakao za da torta ne bi bila tamna.Procitala sam I recept od Coolinarike ali pravila tvojoj verziji - za puterom. Hvala puno za recept, prelepa torta bas za posebne prilike!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Laura, hvala ti puno na javljanju i isprobavanju recepta! Mislim da će i ukus biti dobar i da ćete biti zadovoljni, jer je meni lično, bela čokolada čak ukusnija od belog dela eurokrema, pa si mi dala odličnu ideju da i ja tako napravim sledeći put. Tvom sinu želim srećan rođendan i da uživa u slavljeničkoj torti :) Šaljem ti veliki pozdrav! 💕

      Избриши
  3. Pravila sam tortu za Uskrs, zaista je odlična!!!

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...