петак, 11. мај 2018.

Pita sa sirom i jagodama


Do pre par godina, ako bih morala da biram, uvek bih se pre odlučila za neki jak, čokoladni kolač nego za one lakše kolače, sa voćem ili sirom. Međutim, kao da se sa godinama i čulo ukusa menja pa su mi sve draži baš takvi, osvežavajući deserti i ova pita-tart sa prhkim testom je upravo takva. Lagana, blago kiselkastog a u isto vreme slatkog ukusa i neodoljivog mirisa. Na stranu to što inače volim slatke pite sa prhkim testom, ovo je definitivno jedan od najlepših kolača sa jagodama koji sam napravila.
Prvi put sam je isprobala još pre par godina po receptu moje drage prijateljice Istrijanke Anamarije sa kojom sam se "upoznala" i družila na Coolinarici i koja sada ima divan blog Srce od čokolade. Ovo nije jedini Anamarijin recept koji volim, ima ih još dosta, ali pošto je sezona jagoda u punom jeku, želim da baš ovaj podelim sa svima vama jer je stvarno odličan! Osim toga, ovo je 100. objavljeni recept i baš mi je milo da će pod tim brojem biti nešto slatko ;)




Pita sa sirom i jagodama

Sastojci:

Za testo:

200 g brašna 
100 g šećera
100 g maslaca (može i mast i maslac - pola/pola)
1 kesica vanilin šećera
1 ravna kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje 

Za nadev:

600 g jagoda
2 kašike gustina (ili praška za puding od vanile)
2 kašike šećera u prahu
200 g sira (krem sir, maskarpone ili rikota)
180 g kisele pavlake
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje

Za posip:

150 g brašna
100 g maslaca
100 g šećera
2 pune kašike ovsenih pahuljica


Priprema:

Prvo pripremamo testo:

U dublju činiju prosejati brašno (ukoliko volite, deo belog brašna se može zameniti integralnim) i dodati so, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Zatim dodati mast i maslac iseckan na listiće i prstima mesiti kako bi se sve povezalo i napravile mrvice. Potom u šolji razmutiti jaje pa ga dodati u činiju i zamesiti meko testo. Odmah ga pomoću oklagije razviti na pek papiru u krug, pa sa papirom premestiti u okrugli pleh ili kalup u kome će se peći, dimenzija 28 cm (može i manji ali će pita tj. testo biti deblje). 
Obavezno testo razvući da bude veće od dimenzija posude u kojoj će se peći, dakle, napraviti rub testa uz stranice kalupa kako prilikom pečenja nadev ne bi iscureo. To možete uraditi i kada testo stavite u kalup, tako što ćete prstima formirati taj rub i podići ga ako je potrebno. Testo izbockati viljuškom i odložiti u frižider da se hladi dok pripremamo nadev i posip.

Priprema nadeva:

Jagode oprati, posušiti i iseći na polovine ili četvrtine ako su krupnije. Posuti ih šećerom u prahu i praškom za puding (ili gustinom) i dobro promešati.
U drugoj posudi pomešati krem sir, kiselu pavlaku, šećer, vanilin šećer i jaje i sve promešati da se dobije kremasta masa. 

Priprema mrvičastog posipa:

U činiji izmešati brašno, šećer i ovsene pahuljice, pa dodati maslac iseckan na kockice i prstima sve izmešati brzim pokretima da se maslac ne bi grejao i da se naprave mrvice.

Slaganje pite:

Rernu ukljičiti na 180 stepeni da se ugreje.
Izvaditi rashlađeno testo iz frižidera i ubaciti ga na gornju rešetku kako bi se površina testa blago zapekla - dovoljno je oko 10 minuta.
Zatim ga izvaditi iz rerne i po njemu rasporediti nadev od sira a u njega utisnuti jagode. Po jagodama ravnomerno posuti mrvičastu smesu i dovršiti pečenje još oko pola sata odnosno dok ne porumeni.



Pitu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je premestiti u frižider i dobro rashladiti pre serviranja.



Originalni recept - Anamarija (Anavalbi)





8 коментара:

  1. Super ti je ovaj jubilarni kolac, draga Jeko, i ako ovde bude dobrih jagoda u junu napravicu ga sebi za rodjendan. Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Goco! I ja kolače najčešće pravim sa kupovnim jagodama, kad nađem fine, a ove domaće iz bašte odmah pojedemo :)))

      Избриши
  2. Divna pita! Čestitke za jubilarni recept! 💖

    ОдговориИзбриши
  3. Ajme cara mia ja tek sada vidim ovaj uvod, pa može da me stvarno bude sram. Hvala na pohvalama i baš mi je drago da si ga odabrala za jubilarni recept. Kod tebe fotkice i prezentacija uvijek tip top, o tome ne moram ni da pišem. Ljubac ti leti. p.s. nadam se da ću ga već jednom natipkati i na blogu i da ceš moći dodati još jedan link ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anamarija, nemoj se izvinjavati, pa nemoguće je sve ispratiti! Ko zna šta sve propustimo a šta da se radi 😃 Hvala ti na lepim rečima 💕 A ti požuri sa tipkanjem, ova pitica to stvarno zaslužuje! 😍 I javi, pa da dodam još jedan link 😉

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...