среда, 23. мај 2018.

Štapići od hlebnog testa


Hleb ne kupujem redovno, zato što ga ne jedemo mnogo, draže mi je da umesim neke lepinjice (često integralne, bez kvasca) koje se odmah i pojedu jer ne pravim veliku količinu. Međutim, ponekad nam se uz određena jela (kao što su čorbast pasulj, sarma ili slatki kupus na paradajzu) jede običan beli hleb i tada najčešće ispečem nešto poput ovih štapića. Ne čekam da se testo podigne, već se diže tek toliko koliko je potrebno da se rerna ugreje. Naravno, kada je ovakav postupak, bez dizanja, onda je najbolje isplanirati i peći onu količinu koja će se odmah pojesti jer je ovakvo pecivo najbolje dok je još toplo. 





Štapići od hlebnog testa


Sastojci:

500 gr brašna
300 ml tople vode
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
pola kašičice soli


Priprema:

U toplu vodu staviti šećer, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti na toplom mestu da zapeni.
U činiju za mešenje staviti brašno i so, pa dodati aktivirani kvasac. Umesiti meko testo koje se pomalo lepi za prste (ne previše, ali nemojte dodavati više brašna kako ne bi bilo tvrdo). Odmah otkidati kuglice testa, rukama ih razvući u obliku štapića i staviti ih na pleh obložen pek papirom. Prekriti pleh čistom krpom kako se ne bi sušili i onda uključiti rernu na 200 stepeni (sa ventilatorom). 



Pre pečenja, štapiće premazati uljem i posuti susamom pa ih peći dok fino ne porumene. Vruće ih blago poprskati toplom vodom i pokriti krpom na par minuta da odmore a onda se baciti na čupkanje i štrpkanje :)))







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...