понедељак, 16. новембар 2020.

Čokoladna torta sa Plazmom


Nedavno sam imala priliku da dobijem novi, treći po redu primerak knjige Plazmastičarnica i isprobam jedan od recepata. Radi se o desertima sa Plazma keksom koje su kreirale neke od najpoznatijih foodblogerki sa ovih prostora i zaista, izbor je fantastičan i nije mi bilo lako da odlučim šta da pravim. 


Kako je baš u to vreme bio mamin rođendan koji i dalje obeležavamo jer je ona volela i da ga slavi a i da uživa u kolačima, izbor je pao na ovu divnu tortu za koju je recept objavila Olivera Senić sa bloga Ja u kuhinji


Ovo nije velika torta, ali je tako finog, bogatog ukusa da nam je bila dovoljna. Ja sam napravila dve minimalne izmene, dodavši malo oraha u kore i povećavši količinu čokolade i putera u filu da bih imala dovoljno i za ukrašavanje. No, ono što karakteriše ovu tortu je pre svega divan miris i ukus Plazma keksa pa sam sigurna da će svi oni mnogobrojni ljubitelji Plazme biti oduševljeni kada je isprobaju.



Čokoladna torta sa Plazmom


Sastojci:

• Za kore:
(peku se dve ovakve kore od 3 jajeta)

3 jajeta
60 g šećera
50 g mlevene Plazme
20 g mlevenih oraha
20 g strugane čokolade

• Za fil:

4 veća jajeta
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
170 g čokolade
170 g putera

• Za ukrašavanje:

Oko 150 ml pripremljenog fila
Mini Plazma
Mini čoko Plazma

уторак, 10. новембар 2020.

Integralni mafini sa šunkom


Oni koji duže vremena prate blog, znaju da pored tradicionalnih peciva od belog brašna, često pripremam i različite varijante integralnog peciva koje je istovremeno i ukusno i zdravo. Takvi su i ovi mafini koji pored te dve gorepomenute osobine imaju još jednu a to je praktičan oblik te se mogu poneti na posao ili spakovati deci za školsku užinu. 


Za odličan, bogatiji ukus mafina zaslužna su PIK-ova dimljena ćureća prsa koja su od pre mesec dana u prodaji i ja sam ih uzimala već nekoliko puta. Ono što me je privuklo je to što imaju smanjenu količinu soli i masnoće a bogata su proteinima tako da su pravi izbor za sve nas koji volimo da se hranimo zdravo i zato velika preporuka za jedan kvalitetan proizvod kao što je ovaj. 



Integralni mafini sa šunkom

Sastojci:

3 jajeta
300 g svežeg sira
250 ml jogurta
170 g samlevenih ovsenih pahuljica
1 kesica praška za pecivo
1 ravna kašičica soli
50 g svežeg baby spanaća
100 g PIK dimljene ćureće šunke

уторак, 20. октобар 2020.

Slatke kiflice od bundeve


Kao što sam već napisala u receptu za Hleb od bundeve, ovaj jesenji plod veoma volim i često koristim. A testa u koja je dodata bundeve su fenomanalna! Imam utisak da pecivo duže ostaje sveže i meko, ima prelepu boju a o ukusu da ne govorim. Pri tom, ukus bundeve nije dominantan te će se ovakvo pecivo sigurno svideti i onima koji je ne vole. 


Pre neki dan sam dobila veliku belu bundevu, ispekla sam je i odlučila da napravim slatke kiflice. Ostatak sam rasporedila u kesice, označila da je u svakoj 300 g pirea jer mi je obično toliko potrebno bilo da hoću da pravim hleb, kiflice ili potaž i taj ostatak odložila u zamrzivač. To mi mnogo olakšava pripremu jer se pire brzo odledi i spreman je za korišćenje. 



Slatke kiflice od bundeve

Sastojci:

1 kg glatkog brašna (+100 g)
40 g svežeg kvasca (1 kockica)
300 ml mleka
100 g šećera
1 kašičica soli
2 kesice vanilin šećera (2x10g)
300 g pasirane pečene bundeve
100 g svinjske masti (ili maslaca)
2 žumanceta
džem ili čokoladni krem
za premazivanje: žumance i malo mleka

среда, 30. септембар 2020.

Brze kiflice sa sirom i jogurtom (bez kvasca)

 Pored recepata za Slane štapiće sa mašću i Očas posla lepinje koji su bili posebno popularni tokom prolećnog karantina kada su u isto vreme bile i nestašice kvasca, ima mnogo sličnih recepata za brzinska peciva koja se ne dižu a ovo je još jedan od njih. Testo sadrži sir i jogurt koji utiču da kiflice budu veoma ukusne i meke a priprema i pečenje neće oduzeti više od sat vremena pa su stvarno praktične za neke situacije kada vam je brzo potrebno pecivo. 



Brze kiflice sa sirom i jogurtom (bez kvasca)


Sastojci:

400 (+50g) brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašike pečenog susama
220 g svežeg sira
100 ml jogurta
50 ml ulja
1 jaje
1 belance
+
oko 100 g kačkavalja iseckanog na kockice
žumance i kašika mleka za premaz

понедељак, 21. септембар 2020.

Integralni rolat sa spanaćem

 

Zaista jedan od najukusnijih koje sam pravila. I ubeđena sam da će se dopasti i onima koji su navikli na klasične rolate od belog brašna. U ovom rolatu ga nema ali zato ima i semenki koje su dodatno obogatile ukus. 


Integralni rolat sa spanaćem 

• Za koru:

4 jajeta
pola kašičice soli
6 punih kašika integralnog spelt brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašike sirovog suncokretovog semena
2 kašičice susama
1 kašičica mlevenog lanenog semena
1 čaša kiselog mleka (180 g)
8 briketa zamrznutog spanaća (oko 150-200 g)

• Za nadev:

150 g feta sira
350 g kisele pavlake
100 g pršute ili šunke

среда, 16. септембар 2020.

Nepečena torta sa breskvama

U poslednje vreme, a naročito tokom leta, mnogo češće pravim kolače bez pečenja jer su uglavnom jednostavniji i njihova priprema ne zahteva mnogo vremena.

Ova torta je nastala kao posledica čišćenja kućnih zaliha keksa i slatke pavlake kojoj je isticao rok. Imala sam neke amaretti keksiće koji su mi bili preslatki za jelo pa sam ih samlela i pomešala sa plazmom. Zato u podlogu nisam dodavala šećer i zaista je bila dovoljno slatka. A zateklo se i dosta finih slatkih bresaka koje su završile u kremi i torti dale divan, osvežavajuć ukus. 


Nepečena torta sa breskvama


Podloga:

350 g mlevenog keksa
80 g maslaca 
100 ml hladnog mleka

Krema:

250 g mlečne slatke pavlake
150 g mlevenog šećera
250 g krem sira
250 g očišćenih samlevenih bresaka (ili nektarina)
1 kašika džema od aronije (ili maline, brusnice)
1 kesica (10g) želatina u prahu*

Voćni žele:

300 ml soka od breskve 
2 pune kašike praška za puding od vanile
1 kašika šećera u prahu

среда, 9. септембар 2020.

Seckana crvena paprika

 Mnogo volim papriku za zimu ostavljenu na ovaj način! Nema mnogo posla oko pripreme, najviše vremena ćete potrošiti da je operete i iseckate a kada odstoji u teglama i posle nekoliko meseci ne omekša previše i ima divan ukus. 


Ukoliko ne želite da seckate papriku, možete je iseći na duže i šire trake, kratko probariti tako da ipak ostane čvrsta, pa uspravno slagati u tegli i zaliti rastvorom. Podjednako je fino. 


Recept je urađen u saradnji sa DIS trgovinom, najvećim domaćim trgovinskim lancem, u čijim su radnjama u toku septembra na sniženju mnogobrojni artikli koji su potrebni za pripremu zimnice.



Seckana crvena paprika

Sastojci:

5 kg crvenih paprika (roga)

Za rastvor (čaše su od 200 ml):
3 čaše alkoholnog sirćeta
2 čaše ulja
4 kašike šećera
4-5 kašika soli
4-5 glavica belog luka
1 kesica konzervansa (5 g)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...