петак, 1. јул 2022.

Ledena čokoladna torta (sa kondenzovanim mlekom)


U poslednje vreme pravim samo torte i kolače koji se ne peku. Velike su vrućine i ako već kuvam i pečem za regularne obroke, onda neka bar desert bude jednostavan. A ova tortica to zaista jeste!


Podloga se priprema veoma brzo i ne sadrži ni maslac ni margarin, već kondenzovano mleko. Imala sam jednu konzervu koja je trebalo da završi u sladoledu ali sam na kraju ipak napravila tortu i to sve za manje od pola sata. Samim tim, podloga je mekša u odnosu na one koje sadrže maslac a taj vlažno/mlečni ukus izuzetno prija kada se torta dobro rashladi.


Ono što je super je to što se ostali sastojci za podlogu mogu promeniti, pa umesto kikirikija, možete koristiti orahe, lešnike ili badem. Krema je klasičan ganaš sa kojim nema greške s obzirom da ga svi vole a pripremi se za čas.




Ledena čokoladna torta
(sa kondenzovanim mlekom)

Sastojci:

• Podloga:

400 g kondenzovanog mleka (zaslađenog)
200 g mlevenog kikirikija
50 g mlevenog keksa
50 g ovsenih pahuljica

200 g kiselkastog džema (od višanja) 

• Krema:

250 ml slatke pavlake
250 g čokolade 

Priprema:

• U činiji pomešati sve sastojke za podlogu. 
Na tanjir za serviranje staviti obruč za torte prečnika 20 centimetara.
Smesu staviti na tanjir, poravnati i ostaviti u frižider da se dobro rashladi i stegne.


• U šerpici ugrejati slatku pavlaku. Dodati joj čokoladu izlomljenu na kockice i stalno mešati dok se čokolada ne otopi. Pazite, ganaš krem ne bi trebalo da provri. 


• Tortu izvaditi iz frižidera i premazati džemom od višanja (ukoliko je džem čvršći, možete ga malo ugrejati u mikrotalasnoj kako bi se lakše razmazao). Preko džema sipati topao ganaš, protresti kalup da se ganaš lepo razlije preko džema pa tortu ponovo vratiti u frižider na bar 4 sata da se dobro rashladi.






2 коментара:

  1. Da li 50gr ovsenih pahuljica moze da se nadomesti sa jos 50gr mlevenog keksa ? Pravila bih tortu a pahuljice nemam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneška, nisam tako pravila, ali ne vidim razlog zašto ne bi moglo. Verujem da će biti podjednako dobro kao i kada se koriste pahuljice. Možda za mrvicu smanjiti količinu kondenzovanog mleka ili povećati količinu keksa, kako bi podloga bila čvrsta. Jer, pahuljice su suvlje od keksa i bolje upijaju.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...