четвртак, 14. јул 2022.

Čokoladna oblatna


Malo mi je neobično da ovaj recept tek sada objavljujem a reč je o oblatni koju obožavam i već godinama pravim. Recept je tetka dobila od svoje prijateljice Ljilje i, ako me pamćenje dobro služi, mislim da je ovo prva oblatna koju sam napravila, još dok sam išla u srednju školu.


Priprema je jednostavna i jedina stvar na koju bi trebalo obratiti posebnu pažnju je to da se krema stalno meša, dok god je na šporetu, jer može da zagori. Naravno, taj rizik se može izbeći kuvanjem na pari ali to automatski produžava vreme pripreme, tako da se ja držim kuvanja u šerpi ali sve vreme mešam i pazim. 




Čokoladna oblatna

 
Sastojci:

1 pakovanje oblatni 

5 jaja
250 g šećera
150 ml mleka
150 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca
200 g mlevenih pečenih lešnika (ili oraha)

Priprema:

• U šerpu staviti jaja, šećer i mleko pa izmiksirati da se šećer otopi. Potom šerpu staviti na tihu vatru i kuvati kremu oko 5 minuta kako bi se jaja termički obradila. Potrebno je stalno mešati da krema ne bi zagorela ili zgrudvala se. Posle pet minuta kuvanja, krema će se malo zgusnuti.


• Zatim u šerpu staviti čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne istopi. Skinuti sa vatre i u vruću kremu dodati iseckan maslac pa mešati da se i on istopi u toploj kremi. Na kraju, umešati mlevene lešnike. 
Kremu ostaviti 15 minuta da se prohladi.


• Nakon tog vremena, filovati oblatne tako da se četiri premažu kremom a peta se ne premazuje. Tu poslednju oblatnu pokriti pek papirom pa preko njega staviti neku dasku ili poslužavnik za blagim opterećenjem (na primer, sa mlekom u tetrapaku).
Kolač ostaviti u frižider na nekoliko sati da se dobro rashladi i stegne pa iseći i servirati. 



7 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...