понедељак, 05. август 2019.

Pita pletenica sa sušenim paradajzom



Najpre će vas privući dekorativnim izgledom, a onda će vas sigurno oduševiti i svojim ukusom. Naime, peciva sa sušenim paradajzom su zaista posebna i to je slučaj i sa ovom pitom! Ima divan i ukus i miris. Osim toga, ne morate čekati neku specijalnu priliku da biste je napravili. Izrada je vrlo jednostavna i nije zahtevna ni za početnike u mešenju.


Recept za sušeni paradajz sam objavila prošle godine i sada je pravo vreme da ga napravite.





Pita pletenica sa sušenim paradajzom

Sastojci:

• Za testo:

600 g brašna (+50 g)
25 g svežeg kvasca
200 ml toplog mleka
150 ml tople vode
100 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli

• Za nadev:

130 g sušenog paradajza
60 g omekšalog maslaca
60 g feta sira
pola kašičice soli

• I još:

žumance i kašika ulja za premazivanje pite
susam za posipanje


Priprema:

• U toplom mleku, razmutiti kašičicu brašna, kašičicu šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti na toplom mestu da kvasac zapeni i aktivira se. 
U činiju za mešenje staviti 500 g prosejanog brašna, so, šećer, ulje, toplu vodu i aktivirani kvasac. Umesiti glatko testo uz postepeno dodavanje ostatka brašna. Prekriti streč folijom ili krpom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata, odnosno dok se testo ne udvostruči.
Dok se testo diže, viljuškom izgnječiti sušeni paradajz, feta sir, omekšali maslac i so. Time će se premazati pita.



• Podlogu za mešenje posuti brašnom. Testo oklagijom razvući na debljinu oko pola centimetra. Na donjem delu testa nožem iseći 24 tračice, kako bi se, kada se po tri upletu, na kraju dobilo 8 pletenica. Uplesti pletenice.
Testo premazati nadevom od sušenog paradajza.
Rubove sa strane saviti ka unutra pa celu pitu uviti u rolnu. Krajeve pletenica podvući ispod pite kako se ne bi izvili tokom pečenja a pletenice blago utisnuti u pitu.



• Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni. 
Žumance razmutiti sa kašikom ulja i premazati pitu. Prostor između pletenica posuti susamom a pletenice ne posipati kako bi posle pečenja bile izraženije.



Pitu peći oko 35 minuta, odnosno dok ne porumeni. 
Sačekati da se prohladi pa tek onda iseći i servirati. 








    



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...