петак, 16. август 2019.

Lotus Terrine


Lotus Terin je nepečeni kolač divnog ukusa koji se priprema veoma brzo, za manje od 15 minuta, a potrebna su samo 4 sastojka: lotus (ili spekulus/speculoos) keks, slatka pavlaka, maslac i čokolada. Zato je sjajno rešenje u situacijama kada nemate mnogo vremena ili volje za pripremu nekog komplikovanijeg kolača a hoćete desert zaista bogatog ukusa. Prekjuče sam ga pravila tati za rođendan jer smo se upravo vratili sa mora i bila sam umorna od puta, pa sam se setila ovog recepta, znajući da sve sastojke već imam u kući i da ću ga brzo napraviti.


Inače, terin u nazivu potiče od francuske reči terrine koja se istovremeno koristi i za paštetu, i za duguljastu posudu u kojoj se pašteta ostavlja da se rashladi. Za mere koje su date u receptu, potrebna je posuda manjih dimenzija. Moja modla je veličine 24x11 cm a ukoliko nemate takvu, slobodno možete koristiti neku staklenu ili plastičnu pravougaonu posudu koju ćete prethodno obložiti streč folijom kako bi kolač nakon hlađenja lakše izvadili iz nje.



Još jedna važna napomena pre same pripreme. Ono što ovom desertu daje poseban, nesvakidašnji ukus, je upravo lotus (ili spekulus) keks. Sigurno znate o kom se keksu radi - često se u kafićima servira uz espreso kafu ili kapućino. Keks sadrži smeđi šećer i mešavinu začina (đumbir, cimet, anis, muskatni oraščić) pa je zaista glavni sastojak ovog kolača, što će reći, ako ga nemate - nema improvizacije, već pravite neki drugi kolač! :) Jer, ovaj keks neće omekšati ni kada kolač odstoji, već će zadržati finu hrskavost a presek će biti divan, sjajan. I kod nas ga vrlo lako možete naći, ja ga kupujem u Maxiju, u pitanju je njihova robna marka i pakovanje od 500 g košta oko 180 dinara. A znam da ga i Bambi i Pionir proizvode. Dakle, petit beurre, piškote i neke druge vrste keksa nisu adekvatna zamena. 
Naravno, podrazumeva se da su i ostali sastojci kvalitetni: mlečna (a ne biljna) slatka pavlaka, sa što većim procentom masnoće, maslac (nikako margarin) i što kvalitetnija čokolada. Po originalnom receptu, koristi se crna čokolada, a ja volim da je kombinujem sa mlečnom.
Kao što vidite, duže traje uvod u recept nego što će to biti slučaj sa pripremom. Pa, da krenemo! :)  





Lotus Terrine

Sastojci:

200 ml mlečne slatke pavlake
85 g maslaca
400 g čokolade 
250 g lotus (ili spekulas) keksa



Priprema:

• Maslac iseckati i staviti u dublju šerpu, zajedno sa slatkom pavlakom. Staviti na vatru srednje jačine da se otopi. 
Zatim dodati čokoladu izlomljenu na kockice i stalno mešati da se i ona otopi i sve fino sjedini (ja stavim 200 g crne i 200 g mlečne). Pazite da ne proključa. Skloniti sa vatre.



• Lotus keks izlomiti na polovine ili četvrtine, nikako sitnije. Na taj način će kolač, kada se stegne, imati lep, šareni izgled u preseku. Keks ubaciti odmah u vruću smesu i promešati da se obloži sa svih strana.

• Uski duguljasti kalup obložiti streč folijom (ili razrezati kesu za zamrzavanje pa njome obložiti kalup). U kalup izliti smesu za kolač, lopaticom poravnati i ostaviti ga u frižideru da se dobro rashladi i stegne, najmanje 6 sati. 



• Nakon tog vremena, na kalup prisloniti tanjir za serviranje, preokrenuti sve zajedno i na tanjir istresti kolač iz kalupa. Odlepiti foliju sa kolača. Oštrim, dugačkim tankim nožem iseći kolač na tanke šnite i servirati. Budući da je ovo kolač intenzivnog čokoladnog ukusa, možete ga servirati sa umućenom slatkom pavlakom ili sladoledom.



Izvorni recept - Una64, Coolinarika 





2 коментара:

  1. Divan je, i jedna šnitica bude sasvim dovoljna da se zasladiš!
    Slike su divne, Jeko!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, da, toliko je jakog i bogatog ukusa da je jedna šnita dovoljna (pa posle par sati, može još koja ;) Hvala Snežo! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...