субота, 26. јануар 2019.

Mađarske kiflice - "Ljubavna pisma" (Szerelmes levél)


Listajući raznorazne recepte na internetu a tragajući za nekim interesantnim iz mađarske kuhinje, za oko mi je zapalo nešto krajnje jednostavno i fino - ove divne, prhke kiflice, napravljene od samo par jednostavnih sastojaka. Mogu se puniti različitim nadevima - filom od suvih kajsija, orasima poparenim u mleku, a ja sam sada odlučila da ih filujem nadevom od mlevenih lešnika i džema. Testo je odlično, prhko, može se napraviti i dan ranije pa tek sutradan oblikovati kiflice a mogu se i nepečene zamrznuti, pa kad vam zatrebaju, ispečete ih i za 15-ak minuta imate gotov desert. 




       
Mađarske kiflice - "Ljubavna pisma" (Szerelmes levél) 

Sastojci:

Za testo: 
200 g maslaca 
200 g krem sira 
250 g brašna 
1 kašičica vanilin šećera 
prstohvat soli 

Za nadev: 
120 g krupno mlevenih lešnika 
150 g džema od kajsija 
1 kašika mlevenog šećera 
1 kašičica vanilin šećera



Priprema: 

1. Maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi umutiti sa krem sirom.  Zatim dodati brašno, prstohvat soli i vanilin šećer i umesiti testo. Podeliti ga na dva dela, staviti u kesu za zamrzavanje i rastanjiti oklagijom pa ostaviti da se dobro rashladi u frižideru ili ako vam se žuri, u zamrzivaču. 
2. Za nadev, dobro promešati mlevene lešnike, džem, šećer u prahu i vanilin šećer. 
3. Radnu podlogu posuti brašnom i oklagijom rastanjiti dobro rashlađeno testo na debljinu oko 1 cm. Sekačem za testo seći kvadratiće veličine  8x8 cm, na svaki malom kašičicom naneti nadev i onda ih unakrsno preklopiti, blago stisnuti da se zalepe krajevi (ukoliko to teže ide, četkicom ih premazati vodom pa zalepiti). 
4. Dok se kiflice pripremaju, uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni. Peći kiflice kratko, oko 10 minuta, čim rubovi počnu da rumene, gotove su. Tople kiflice uvaljati u prah šećer ili ih posuti šećerom kada se ohlade.



I ovaj recept iz Mađarske kuhinje je još jedan koji potvrđuje koliko su kuhinje u našem regionu slične. Moja baka i mama su pravile gotovo iste kiflice i prhke pite, od istog testa, samo su ih drugačije oblikovale. 

Izvor recepta - klik 

2 коментара:

  1. Draga Jeko kiflice su ti predobre kao sve ostalo..Malo sam virnula kod tebe, blog ti je naj, naj..Pratim te i divim se tvom radu i umeću...Pozivam te da posetiš moj blog biće mi drago!Pozdrav ti šaljem veliki...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Micka, hvala puno na lepim rečima i pozivu, rado ću posetiti tvoj blog! Sve najbolje i veliki pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...