петак, 23. фебруар 2024.

Višnja beze torta


Izgled ovo torte me je odavno privukao, a kada sam videla potrebne sastojke, znala sam da ću biti zadovoljna i njenim ukusom. Slatki višnja fil, udružen sa beze filom od belanaca i kisele pavlake, a sve to spakovano u prhko testo - definitivno sve ono što volim kada su kolači u pitanju! 


Torta nije velika, prečnik joj je 20 cm. Dakle, ukoliko vam je potrebna veća torta, za prečnik od 28 centimetara preporučujem da se sastojci udvostruče. Još jedna bitna napomena je da je potrebno da se dobro rashladi, odnosno da bar 12 sati bude u frižideru pre nego što je isečete.



Višnja beze torta



Kora:

3 žumanceta
2 kašike šećera
prstohvat soli
100 g kisele pavlake
100 g maslaca
270 g brašna
1 kašičica praška za pecivo

Višnja fil:

500 g zamrznutih višanja
4 kašike šećera
40 g gustina

Beze fil:

3 belanceta
3 kašike šećera
1 kašičica vanilin šećera
30 g gustina
400 g kisele pavlake

Priprema kore:

Žumanca, šećer, pavlaku i otopljeni maslac dobro promešati. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i solju pa postepeno dodati u smesu. Umesiti glatko testo. Mali komad testa odvojiti, staviti u kesu za zamrzavanje i ostaviti u zamrzivač (njega ćete kasnije narendati preko torte).
Podlogu za rad posuti brašnom pa testo oklagijom razvući u krug prečnika oko 28 cm. Zatim ga namotati na oklagiju i preneti u kalup za pečenje prečnika 20 cm koji je prethodno podmazan i posut brašnom ili obložen pek papirom. Testo izbockati viljuškom pa kalup ostaviti u frižider da se testo rashladi.


Priprema fila od višanja:

Zamrznute višnje staviti u šerpu. Dodati šećer i staviti na tihu vatru da se višnje kuvaju i otpuste tešnost. Kada prokuvaju, dodati gustin i uz stalno mešanje kuvati dok se fil ne zgusne, poput pudinga. Napomena: gustin nisam rastvarala u soku od višanja već sam ga direktno dodala u prokuvane višnje i lepo se rastvorio, bez grudvica.



Priprema beze kreme:

Belanca sa šećerom umutiti da se dobije čvrst sneg. Zatim dodati vanilin šećer, gustin i pavlaku i još jednom izmiksirati najmanjom brzinom miksera.


Slaganje torte:

Rernu uključiti na 160 stepeni (bez ventilacije) da se ugreje.
Preko rashlađene kore sipati fil od višanja i poravnati. Preko njega, sipati beze fil pa takođe poravnati. Iz zamrzivača izvaditi manji deo testa pa ga narendati preko fila od belanaca.




Tortu peći na 160 stepeni oko 45 minuta. 
Ostaviti je da se rashladi na sobnoj temperaturi pa je u kalupu odložiti u frižider na najmanje 12 sati pre sečenja i serviranja. Tek kada se dobro rashladi, tortu izvaditi iz kalupa, posuti šećerom u prahu pa iseći i servirati.







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...