понедељак, 19. септембар 2022.

Keks torta sa višnjama i sirom (Cherry Cheesecake)

Ono što ovu tortu razlikuje od uobičajenog čizkejka je to što nema klasičnu podlogu od keksa i putera, već je izlomljeni keks dodat u fil od višanja. Iako se taj fil kuva, zaista se brzo i jednostavno priprema. A ukus je predivan i zadovoljiće sve ljubitelje voćnih, kremastih i ne tako slatkih torti. 



Keks torta sa višnjama i sirom
(Cherry Cheesecake)

Sastojci:

• Višnja fil:

350 g višanja
300 ml soka od višanja
2 kašike šećera
1 kesica praška za puding (malina ili višnja)
250 g keksa (petit beurre)

• Fil od sira:

300 g krem sira
300 ml slatke pavlake 
70 g šećera u prahu
1 kesica želatina u prahu (10 g)

• Glazura:

200 ml slatke pavlake
200 g bele čokolade 

Priprema:

Višnja fil:

Višnje koje sam koristila su iz kompota, tako da sam upotrebila sok u kojem su bile i za ovaj fil minimalnu količinu šećera jer je kompot sladak. Ukoliko koristite višnje iz zamrzivača, možete povećati količinu šećera. 
U veću šerpu sipati očišćene višnje, šećer i 200 ml soka. Staviti na vatru srednje jačine i štapnim mikserom usitiniti višnje.
U 100 ml soka razmutiti prašak za puding.
Kada kaša od višanja provri, usuti razmućeni prašak za puding i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. 



Potom skloniti sa vatre i odmah, u vruće izlomiti keks. 
Dobro promešati da se keks obloži filom sa svih strana.
Na tanjir za serviranje postaviti obruč za torte (20 ili 22 cm).
Sipati vruć fil na tanjir, poravnati i ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi dok se priprema fil od sira.


Fil od sira:

Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu. Dodati krem sir i još jednom kratko izmiksirati.
Želatin pomešati sa 5 kašika vode, ostaviti da nabubri pa ugrejati na šporetu ili u mikrotalasnoj da se istopi. Otopljen želatin usuti u smesu od sira i pavlake i dobro izmiksirati.
Fil od sira sipati preko fila od višanja i ostaviti u frižider da se rashladi i stegne.




Ganaš glazura:

Ugrejati slatku pavlaku i belu čokoladu, tako da se čokolada otopi i sjedini sa pavlakom (pazite da smesa ne proključa). Toplu glazuru sipati preko torte i vratiti u frižider na najmanje 4 sata da se glazura stegne. 
Nakon tog vremena tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom i posuti šećernim mrvicama pa servirati. 









 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...