недеља, 23. јануар 2022.

Ruske kape (Šubarice)


 Ruske kape, odnosno Šubarice, nisam nikada pravila iako ih obožavam i gde god ih vidim na tacni sa kolačima, prvo ću se uhvatiti za njih. S obzirom da spadaju u jeftinije kolače, nekako nisu ulazile na spisak sitnih kolača za svečanije prilike, plus što priprema oduzima prilično vremena a u danima oko većih proslava vremena je uvek malo.


Onda sam se setila da sam na Instagramu još pre par meseci ili čak godina, videla ovaj kolač u četvrtastom izdanju što ne samo da ubrzava i olakšava pripremu, već nema ni viška biskvita koji se neminovno pojavljuje kada se on seče u obliku kružića, pa ste tada primorani da i taj višak nekako iskoristite. Tu genijalnu ideju podelila je devojka koja je na IG poznata pod nickom @aleks_books_and_cooks a kolač je nazvala Crnogorske kocke, našalivši se na svoj račun jer je iz Crne Gore i zbog krajnje pojednostavljenog, da ne kažem lenjog načina pripreme. I ko zna kada bih se ja uopšte i prihvatila posla oko Šubarica, da nisam ovo videla i pravo da vam kažem - uvek ću ih praviti na ovaj način! 



Ruske kape (Šubarice) 


Sastojci:


• Biskvit:

4 jajeta
prstohvat soli
150 g šećera
2 kašike mleka
2 kašike ulja
120 g mekog brašna
30 g kakaoa
5 g praška za pecivo (pola kesice)

• Krema

600 ml mleka
60 g gustina 
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
150 g maslaca/margarina

• Glazura:

150 g čokolade za kuvanje
5 kašika ulja

• Dodatno:

100 g kokosovih ljuspica za kolače



Priprema:

• Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg pa dodati žumanca, ulje i mleko. Brašno, so, kakao i prašak za pecivo pomešati pa ručno umešati u jaja. Smesu izliti u pleh (30x20 cm) koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Biskvit peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (bez ventilacije) oko 30 minuta. Ostaviti ga da se u potpunosti ohladi pre nego što ga isečete.


• 400 ml mleka sipati u šerpu i staviti na vatru srednje jačine. U ostatku mleka razmutiti gustin, šećer i vanilin šećer pa tu smesu sipati u mleko kada provri i uz stalno mešanje kuvati još oko minut, dva, dok se ne zgusne. Kada se krema ohladi dodati joj umućen maslac i ponovo dobro izmiksirati da se sjedini sa kremom. 


• Dugačkim, oštrim nožem horizontalno preseći ohlađeni biskvit tako da se dobiju dve kore podjednake debljine. Preko donje kore naneti više od polovine pripremljene kreme i lepo je zagladiti kako bi svuda bila iste debljine. Potom naneti drugu koru preko kreme, rukama blago pritisnuti i ostaviti na hlađenje u frižider oko 2-3 sata.



• Kolač iseći na kocke ili pravougaonike željene veličine. Spoljne strane kolača premazati ostatkom kreme pa svaki kolač tom stranom uvaljati u kokos kako bi se ta namazana strana obložila kokosom. Dakle, dno i vrh kolača ostaju čisti. Uvaljane kolače ređati na pek papir. 


• Kada se sve završi, otopiti čokoladu i ulje na pari ili u mikrotalasnoj rerni i pomoću kašičice naneti po malo glazure na svaki kolač. Dobro rashladiti pre serviranja a ukoliko ste u mogućnosti, kolač čuvati na hladnom mestu a ne u frižideru (u tom slučaju, staviti ga u posudu sa poklopcem da se ne suši).






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...