субота, 9. децембар 2017.

Kladdkaka

U prevodu sa švedskog, Kladdkaka bi značilo "lepljivi, blatni kolač". Bez obzira na ne tako privlačan naziv ;) ovo je sasvim sigurno jedna od bržih poslastica kojom možete obradovati svoje čokoljupce i sebe, naravno. Sve je gotovo za pola sata, a dobijete jako ukusan desert.





 Kladdkaka



Sastojci:

4 veća  jajeta
3,5 dl šećera
1 kašičica vanilin šećera
200 gr maslaca
2 dl brašna
8 kašika kakaa
prstohvat soli

петак, 8. децембар 2017.

Musaka od belog mesa

Ne znam zašto se ovo jelo zove 'musaka', kad se obično pod tim podrazumeva da sadrži bar jedan red krompira, patlidžana ili tikvica :) Međutim, ono što je sigurno je da će se dopasti svima, pa i onima koji nisu ljubitelji klasične musake. Belo pileće meso, šampinjoni, pa sve to preliveno bešamel sosom i pavlakom, drugim rečima, delikates za prave gurmane ;)






Musaka od belog mesa 
(izvorni recept)

Sastojci: 

600 gr belog pilećeg mesa
400 gr šampinjona 
1 kašičica soli
pola kašičice belog bibera 
100 gr rendanog kačkavalja

Za bešamel:

50 gr maslaca
2 ravne kašike brašna (ja koristim integ.spelt brašno)
3 dl vrućeg mleka
na vrh noža muskatnog oraščića
100 gr kisele pavlake 

четвртак, 7. децембар 2017.

Lisnata rolat pita


Recepata za fino slano pecivo nikad dosta, uvek ima prilike da se mesi i ne mora se čekati neka proslava pa da impresionirate svoje goste, već dobro pecivo možete pripremiti i za doručak ili večeru. Ova pita se relativno jednostavno pravi i ne znam da li više pleni svojim ukusom ili izgledom. Pravila sam je i sa filom od mlevenih čvaraka ali mi je ipak najdraža u verziji sa sirom i maslacem.
Spolja je hrskava a unutra fina i meka, puna rolatića koji samo mame da se otkidaju.


среда, 6. децембар 2017.

Grčki griz kolač


Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim recept, a onda se ispostavi da je u pitanju jeftin i veoma jednostavan desert. Ovaj aromatični kolač sam jela na moru i mnogo mi se dopao. Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući. Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, prava stvar! :)






Grčki griz kolač 


Sastojci:

50 g maslaca 
50 ml ulja 
200 g pšeničnog griza 
400 ml vode 
300 g šećera 
1 kesica (10 g) vanilin šećera 
10 g cimeta* 

za čokoladnu glazuru* : 
100 g čokolade 
30 g maslaca 
50 ml mleka

уторак, 5. децембар 2017.

Posne lisnate kifle


Ove posne kifle sam prvi put napravila pre nekoliko godina i od onda im se stalno vraćam, kad god mi je potrebno posno pecivo, zaista su odlične! Recept je veoma jednostavan, na vama je samo da odaberete čime ćete ih napuniti - meni je najdraži ajvar za slanu varijantu, a džem od šljiva za slatku :)



Posne lisnate kifle 


Sastojci:

Pola kocke (20 g) svežeg kvasca
1 kašičica šećera 
800 g brašna (+50 g)
1 dl ulja
4 dl tople kisele vode
1 kašičica soli

Za premaz:
150 g omekšalog margarina 
Za punjenje:
ajvar ili džem 

понедељак, 4. децембар 2017.

Posne kajsija štanglice

Kada su posni sitni kolači u pitanju, volim da probam i nešto malo drugačije od onog uobičajenog a takve su i ove štanglice. Suve kajsije im daju baš fini ukus i ovaj kolačić je sve lepši što duže stoji, tako da se može praviti i nedelju dana pre nego što vam je potreban. 





Posne kajsija štanglice 


Sastojci:


Za korice: 


520 gr brašna 

1 ravna kašičica praška za pecivo 
1 ravna kašičica sode bikarbone 
3 kašike šećera 
2 dl. kisele vode 
2 dl ulja 

Za nadev: 


2 dl. vode 

200 gr. šećera 
125 gr. margarina 
350 gr. samlevenih suvih kajsija 
150 gr. mlevenih oraha 
150 gr. mlevenog keksa 
2-3 kašike džema od kajsije za premaz ili čokoladna glazura


субота, 2. децембар 2017.

Semenkasta integralna pita

Opet jedna integralna pita kod mene (kakvo iznenađenje...! :))) Ova je, kao što joj ime kaže, obogaćena semenkama koje su pre upotrebe blago pečene na tiganju. Ko voli peciva sa integralnim brašnom, pa još ako su prošarana spanaćem ili blitvom, sigurno će uživati u njenom ukusu.




Semenkasta integralna pita 

Sastojci:

Za kore:

150 gr integralnog spelt brašna
80 gr belog brašna
80 gr lomljenih semenki (laneno seme, kikiriki, suncokret, golica)*
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
 100 gr maslaca
1oo ml hladne vode

Za nadev: 
150 gr sveže blitve (ili spanaća)
120 gr sira (sremski, švapski)
100 gr milerama (ili kisele pavlake)
2 jajeta
2 kašike susama
1 kašičica soli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...