Kada poželite topao obrok "na kašiku", koji je u isto vreme lagan i hranljiv, varivo je odlično rešenje. Naročito kada je od mahunarke kakvo je crveno sočivo, jer nije potrebno dugo kuvanje pa je obrok spreman za svega pola sata.
U zimskim danima često pripremam Varivo od crvenog sočiva i kobasica a ovih dana mi više prija ovakvo, sa piletinom. Ono što je važno naglasiti je da je ovo jelo pogodno i za podgrevanje i za zamrzavanje. Tako da gotovo uvek pripremam malo veću količinu pa ostatak koji se ne pojede odmah, spakujem u posudice sa poklopcem i zamrznem i tako za samo pola sata koliko je potrebno da se odmrzne, imam spreman obrok u situacijama kada nemam vremena da kuvam.
Varivo od crvenog sočiva i piletine
Sastojci:
250 g crvenog sočiva
50 ml maslinovog ulja
50 g maslaca
1 manji praziluk
350 g pilećeg filea
komadić korena celera
1 šargarepa
4 čena belog luka
so, biber, kurkuma, suvi biljni začin