Странице

понедељак, 30. мај 2022.

Hrskave čoko galete


 Hrskave čoko galete su odličan letnji desert jer se pripreme za samo 10 minuta! Niskokalorične su (u odnosu na tradicionalne kolače), posne (jer su bez namirnica životnjskog porekla) i ne sadrže gluten. 


U prodavnicama postoje slični keksi na policama sa tzv. "zdravom hranom", napravljeni od pirinčanih ili kukuruznih galeta i uglavnom su prekriveni tankom čokoladnom glazurom. Ova domaća varijanta je bogatija i izgledom i ukusom, jer joj je dodat kikiriki puter i bobičasto voće. Umesto ribizli i borovnica, mogu se koristiti banane, što ih čini podjednako ukusnim. 



Hrskave čoko galete

Sastojci:

4 pirinčane galete
50 g kikiriki putera
50 g bobičastog voća (ribizle i borovnice)
120 g crne čokolade
3 kašike kokosovog ulja

уторак, 24. мај 2022.

Jogurtina sa keksom i jagodama

 Pre neki dan, razmišljam šta slatko da napravim a nemam mnogo vremena i ovaj recept se pojavi, kao poručen. Videla sam ga na Instagramu kod Minje Bogdanovski na @minjinakuhinjica i kako sam imala sve potrebne sastojke, odmah sam se bacila na pripremu. 

Ovakve torte su posebno praktične leti, kada nam se ne provodi mnogo vremena u kuhinji niti imamo želju da uključujemo rernu. Ne samo što se ne peče, već ni mikser nije potreban i kompletan postupak pripreme traje desetak minuta.


 Jogurtina sa keksom i jagodama


Sastojci:

170 g mlevenog keksa
70 g mlevenog šećera
300 g keksa u komadu (petit beurre)
500 ml gustog tečnog jogurta
300 g jagoda

 Za ukrašavanje:
100 g čokolade 
50 ml slatke pavlake
seckani pečeni lešnici
jagode

петак, 20. мај 2022.

Sočni čoko kolač (sa bananom i ovsenim pahuljicama)


 Znate već da pripremam baš raznovrsne slatkiše a često su tu i oni koji imaju popularni epitet "zdraviji". Takav je i ovaj. Nekoliko jednostavnih sastojaka a bez brašna, putera ili margarina. Još jedan plus je to što se priprema bez miksera a takve kolače inače baš volim! 


Ovo nije velika mera jer se kolač peče u kalupu dimenzija 20×20 cm, pa ukoliko vam je potreban desert za veće društvo, preporučujem da se mera udvostruči.
Još jedan savet je da se kolač čuva na sobnoj temperaturi a ne u frižideru jer će na taj način duže zadržati sočnost.



Sočni čoko kolač

Sastojci:

120 g ovsenih pahuljica
250 ml toplog mleka
2 zrele banane
2 jajeta
2 kašike kokosovog šećera
40 g kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

100 g crne čokolade
5 kašika mleka 

понедељак, 16. мај 2022.

Čorba od listova rotkvice


Nemojte bacati listove rotkvice! Od kada znam da lišće ima brojne benefite po zdravlje čoveka, prestala sam da ga bacam i uvek nađem način da ga upotrebim. Pored toga što je bogato mineralima i vitaminima, odličan je i diuretik što znači da pomaže izbacivanje viška vode iz organizma i čisti bubrege (a kome to nije potrebno?). 
Dobro je i za probavu jer je prepuno korisnih vlakana koja olakšavaju varenje. 


Zbog svih tih korisnih stvari, čim dođe proleće i jedva dočekam rotkvice, to je ujedno prilika da i lišće koristim. Uglavnom sveže, u salati ili ga iskoristim za ovu čorbicu koja se pripremi za manje od 20 minuta. 



Čorba od listova rotkvice


Sastojci:

3 veze rotkvica (listovi)
1 crni luk
1 manji koren celera
2 kašike ovsenih pahuljica
maslinovo ulje
so, biber

петак, 6. мај 2022.

Bounty Cheesecake


 Čizkejk je uvek dobar izbor kada nemate mnogo vremena (pa čak ni iskustva) u pripremi kolača. Jednostavno i brzo se priprema, a ne peče se. 


Meni su najdraže voćne varijante torti od sira i na blogu ih ima nekoliko:


Međutim, i kombinacija kokosa i čokolade je provereno dobra i mnogo je volim. Baunti čokoladice, sladoled ili keks - ne odbijam i često nemam mere! Ista stvar je i kada je Baunti čizkejk u pitanju. Odličan je i prija i leti i zimi. 
Ovo nije velika mera, već za kalup veličine 20 cm pa ukoliko vam je potrebna torta za više od 10 ljudi, preporučujem da sastojke udvostručite.



Bounty Cheesecake


Podloga:

200 g mlevenog keksa
50 g otopljene čokolade za kuvanje
5 kašika mleka
80 g otopljenog putera

Krema:

400 ml slatke pavlake
200 g krem sira
50 g kokosovih ljuspica (za kolače)
50 g šećera u prahu
1 kesica (10 g) želatina u prahu 

Glazura:

100 ml slatke pavlake
150 g čokolade za kuvanje

понедељак, 2. мај 2022.

Posni rolat sa spanaćem


Za nekoliko dana je Đurđevdan, jedna od slava koja se proslavlja u velikom broju porodica, a meni posebno značajna jer je to devojačka slava moje pokojne majke. S obzirom na to da ove godine Đurđevdan "pada" u petak, sigurno će na mnogim trpezama biti posna hrana a moj predlog je da pripremite i jedan slani rolat. Kad god sam ga pravila za neke prilike, prvo se on pojeo!


Inače, na blogu ima nekoliko recepata za slane rolate koji su uvek dobrodošli kada je reč o slavskom predjelu. Uz klasično suhomesnato meze, raznorazne sireve i salate, rolati su odličan prilog. 


Ukoliko do sada niste pripremali posne rolate, znajte da priprema nije komplikovana a ukus rolata ni malo ne zaostaje za onim klasičnim, koji sadrže jaja ili sir. Potrebno je voditi računa da se kora ne prepeče i da se sa posebnom pažnjom polako uvije kako ne bi pucala prilikom savijanja, a sve ostalo ide lako. 


Svi sastojci potrebni za ovaj rolat su iz najveće domaće trgovine, DIS marketa. U DIS-u uvek pronađem sve što mi je potrebno po povoljnim cenama a ljudi koji rade su ljubazni i uvek spremni da pomognu. 



Posni rolat sa spanaćem


Kora:

300 ml kisele vode
6 kašika ulja
pola kašičice soli
pola kašičice belog luka u prahu
300 g Dobro spanaća u briketima
250 g Dobro brašna 
1 puna kašičica praška za pecivo Dobro

Nadev:

1 manji praziluk
400 g Dobro tunjevina (komadi u biljnom ulju)
10 komada maslinki bez koštice
1 kašika Dobro senfa
2 kašike Dobro ajvara 
4 kašike maslinovog ulja
4 kašike susama
pola kašičice soli
pola kašičice kurkume
prstohvat bibera