Za nekoliko dana je Đurđevdan, jedna od slava koja se proslavlja u velikom broju porodica, a meni posebno značajna jer je to devojačka slava moje pokojne majke. S obzirom na to da ove godine Đurđevdan "pada" u petak, sigurno će na mnogim trpezama biti posna hrana a moj predlog je da pripremite i jedan slani rolat. Kad god sam ga pravila za neke prilike, prvo se on pojeo!
Inače, na blogu ima nekoliko recepata za slane rolate koji su uvek dobrodošli kada je reč o slavskom predjelu. Uz klasično suhomesnato meze, raznorazne sireve i salate, rolati su odličan prilog.
Ukoliko do sada niste pripremali posne rolate, znajte da priprema nije komplikovana a ukus rolata ni malo ne zaostaje za onim klasičnim, koji sadrže jaja ili sir. Potrebno je voditi računa da se kora ne prepeče i da se sa posebnom pažnjom polako uvije kako ne bi pucala prilikom savijanja, a sve ostalo ide lako.
Svi sastojci potrebni za ovaj rolat su iz najveće domaće trgovine, DIS marketa. U DIS-u uvek pronađem sve što mi je potrebno po povoljnim cenama a ljudi koji rade su ljubazni i uvek spremni da pomognu.
Posni rolat sa spanaćem
Kora:
300 ml kisele vode
6 kašika ulja
pola kašičice soli
pola kašičice belog luka u prahu
300 g Dobro spanaća u briketima
250 g Dobro brašna
1 puna kašičica praška za pecivo Dobro
Nadev:
1 manji praziluk
400 g Dobro tunjevina (komadi u biljnom ulju)
10 komada maslinki bez koštice
1 kašika Dobro senfa
2 kašike Dobro ajvara
4 kašike maslinovog ulja
4 kašike susama
pola kašičice soli
pola kašičice kurkume
prstohvat bibera