Странице

понедељак, 16. мај 2022.

Čorba od listova rotkvice


Nemojte bacati listove rotkvice! Od kada znam da lišće ima brojne benefite po zdravlje čoveka, prestala sam da ga bacam i uvek nađem način da ga upotrebim. Pored toga što je bogato mineralima i vitaminima, odličan je i diuretik što znači da pomaže izbacivanje viška vode iz organizma i čisti bubrege (a kome to nije potrebno?). 
Dobro je i za probavu jer je prepuno korisnih vlakana koja olakšavaju varenje. 


Zbog svih tih korisnih stvari, čim dođe proleće i jedva dočekam rotkvice, to je ujedno prilika da i lišće koristim. Uglavnom sveže, u salati ili ga iskoristim za ovu čorbicu koja se pripremi za manje od 20 minuta. 



Čorba od listova rotkvice


Sastojci:

3 veze rotkvica (listovi)
1 crni luk
1 manji koren celera
2 kašike ovsenih pahuljica
maslinovo ulje
so, biber

Priprema:

• U šerpu sipati malo maslinovog ulja i staviti na vatru srednje jačine da se ugreje.
Crni luk očistiti i iseckati pa staviti na ugrejano ulje da se dinsta oko pet minuta. 
Celer iseckati na sitne kocke i dodati u šerpu pa dinstati uz mešanje oko dve, tri minute. 
Potom dodati ovsene pahuljice i promešati ih sa lukom i celerom da se oblože sa svih strana.



• Lišće rotkvice oprati i rukama iskidati (ili iseckati) pa staviti u šerpu sa povrćem i pahuljicama. Odmah naliti toplom vodom i na tihoj vatri kuvati pet minuta. 


• Zatim sve usitniti štapnim mikserom ili čorbu presuti u blender pa izmiksirati.
Dodati začine i odmah poslužiti. 





Нема коментара:

Постави коментар