Странице

понедељак, 30. април 2018.

Slani štapići sa mašću


Ako ne koristite svinjsku mast u ishrani ili ne volite njen ukus i miris, odmah preskočite ovaj recept! :) A ako ste odrasli na 'leba, masti i aleve paprike i volite jela koja imaju neki starinski šmek, evo finog peciva za vas ;) Nešto poput koktel pogačica, ove štanglice su zaista odlične. Ne čeka se da se testo podigne, odmah se radi i za manje od sat vremena imate fino toplo pecivo na stolu.




Slani štapići sa mašću 


Sastojci:

500 (+50) g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
150 ml mleka
20 g svežeg kvasca
250 g svinjske masti
1 celo jaje
1 belance 

Za premazivanje:
1 žumance + malo ulja
krupna morska so

петак, 27. април 2018.

Noćne gužvarice



Isprobala sam mnogo recepata za klasičnu štrudlu od kvasnog testa i ovaj je jedan od onih kojima se rado vraćam. Ono što ga čini specifičnim je da se testo ne diže po uobičajenom postupku, već se preporučuje da se štrudla pravi uveče a tek ujutro peče, odnosno urolane štrudle se ostavljaju preko noći na hladnom mestu da lagano rastu (otuda i naziv "noćne":).





Noćne gužvarice 

Sastojci:

Za testo:
600 g brašna
100 g šećera
100 g masti 
3 dl mleka
2 žumanceta 
1 kesica suvog kvasca (7 g ili 20 g svežeg kvasca)
prstohvat soli
rendana korica od jednog limuna

Za nadev:
2 x 200 g mlevenog maka (ili mlevenih oraha, lešnika)
2 x 4 kašike šećera
2 x kesica vanilin šećera
2 x 3 kašike džema 
2 x 50 ml vrućeg mleka 

четвртак, 26. април 2018.

Zapečena jaja sa sirom i divljim lukom


Divlji luk, sremuš ili medveđi luk je izuzetno hranljiva prolećna biljka. Bogat je vitaminom C i mineralnim solima i veruje se da od svih biljaka najbolje čisti krv, jetru i žuč te da ima i antibakterijska svojstva. Osim toga, olakšava disanje, sprečava pojavu ateroskleroze a utiče i na sniženje pritiska i holesterola u krvi. 


Sremuš ima karakterističan miris koji veoma podseća na miris belog luka, ali, na svu sreću, on se oseti samo u toku jela a ne i posle :) Može se konzumirati svež, i to je svakako najzdravija varijanta, u salati, a može se koristiti i u čorbicama, pecivima i projama ili pomešan sa sirom, pa služiti kao namaz na hlebu.


Period kada ga ima na pijacama i u prodavnicama je upravo sada, u aprilu i početkom maja, pa bi ga trebalo iskoristiti kako bi se oslobodili prolećnog umora i očistili telo od toksina nakupljenih posle teške zimske hrane :)




Zapečena jaja sa sirom i divljim lukom



Priprema:

Divlji luk dobro oprati i iseckati.
Jaja umutiti sa sirom, dodati malo soli i bibera i iseckanu slaninu ili suvi vrat. 
Na kraju umešati iseckani divlji luk i sve dobro promešati. 
Sipati u podmazane vatrostalne posude (ili jednu veću posudu) i zapeći u rerni dok ne porumeni i uhvati se korica.


Servirati sa svežom salatom, jogurtom ili kiselim mlekom. 

Pogledajte video recept na Youtube kanalu:






Količinu sastojaka prilagodite broju ljudi koji će jesti, ovo je mera dovoljna za dvoje, troje :) Ukoliko imate sušenog paradajza, možete i njega dodati, odlično je!







понедељак, 23. април 2018.

Susam pužići



Još pre nekoliko meseci, na Pinterestu sam videla ove pužiće na nekom turskom blogu, bio je i video sa pripremom i baš su mi se dopali. Učinilo mi se interesantnim to što se razvijeno testo ne uvija u rolat pa se onda seku pužići (što nekad može da bude klizavo i musavo :)) već se seku trake i onda se one pojedinačno uvijaju u pužiće. Za testo sam upotrebila ono koje inače stalno koristim, a to je testo za Najmekše kiflice, s tim da sam sada koristila samo meko brašno. Odlični su!





Susam pužići

Sastojci:

900 gr brašna
1 kocka svežeg kvasca (40 gr)
250 ml mleka
250 ml kisele vode
100 ml ulja
1 kašika šećera
2 kašičice soli

Za valjanje pužića:
500 gr krem sira (sremskog, švapskog ili bilo kog drugog pogodnog za mazanje)
1 jaje + 3 kašike ulja
100 gr susama

четвртак, 19. април 2018.

Musaka od zelja


Kada je hrana u pitanju, ovo doba godine mi je omiljeno. Bašte su već pune zelenog povrća koje veoma volim i onda je lako imati mašte i kuvati raznovrsna, zdrava jela. Iako ću deo povrća zamrznuti i trošiti i tokom zime, ipak je lisnato povrće najzdravije kada se koristi dok je sveže i na taj način se maksimalno iskoriste svi vitamini i ostali korisni sastojci. 
Inače, zelja nemam u svojoj bašti, ali imam dragu snahu Tanju, koja me svakog proleća obraduje i donese mi ga jer zna da ga volim. Najpre sam planirala da napravim sarmice, međutim, bila sam nešto kratka s vremenom pa je zelje završilo u musaki - dobije se isti ukus a priprema je mnogo brža :) 


Musaka od zelja 

Sastojci:

50 listova zelja
1 kg mlevenog mesa
100 g integralnog pirinča
1 veća glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
1 kašičica soli
1 kašičica začina od povrća
1 kašičica aleve paprike
pola kašičice mlevenog bibera
šaka seckanog peršunovog lišća
dve kašike masti
Za preliv:
3 jajeta
3 dl mleka
prstohvat soli

уторак, 17. април 2018.

Piletina sa pečenim paprikama i pirinčem


Ovo je jedno od mojih omiljenih jela i često ga pripremam. Prvo, volim tu kombinaciju mesa, povrća i pirinča (koji mi je u ulozi priloga oduvek bio mnogo draži od krompira :) a drugo, sve se peče u jednoj posudi u kojoj ga možete i servirati. Milina! A u ovom periodu godine, to je i dobar način da potrošite pečene paprike ako vam je još koja ostala u zamrzivaču od jesenas :)





Piletina sa pečenim paprikama i pirinčem 

Sastojci:

4 pileća bataka (batak i karabatak)
1 manji praziluk (ili crni luk)
200 gr integralnog pirinča
4-5 pečenih paprika
200 ml soka od paradajza
3 kašičice začina od sušenog povrća (ja koristim ovaj i odličan je)
2 kašičice slatke mlevene paprike
1 kašičica kari začina
šaka iseckanog peršunovog lišća

недеља, 15. април 2018.

Pogačice sa kikirikijem


Pogačice sa kikirikijem, koji je i u testu a i u premazu, što im daje baš lep, pikantan ukus.  Ono što je posebno zgodno je što se testo može umesiti uveče i ostaviti u frižideru, pa ujutro, čim se probudite uključite rernu, na brzinu razvučete testo i stavite ga da se peče. Tako da se, dok se vi spremate i doručak sprema tj. peče :)





Pogačice sa kikirikijem

Sastojci:

300 g brašna
250 g sitnog sremskog sira
200 g maslaca (margarina)
2 kašike mlevenog kikirikija
2-3 čena sitno narendanog belog luka
1 ravna kašičica soli
Za premaz:
1 jaje
2 kašike mlevenog ili usitnjenog kikirikija 

петак, 13. април 2018.

Kolač sa skrivenim rolatom




Nešto poput recepta za lenju pitu, ali malo nadograđenog i obogaćenog, tako da u sebi krije iznenađenje u vidu kakao rolata sa džemom i orasima :)

среда, 11. април 2018.

Australijski tart



Ovo je jedna pita koju veoma volim i često pravim, leti sa svežim tikvicama a zimi sa narendanim, iz zamrzivača. Koriste se zdravi sastojci, hranljiva je i uz čašu jogurta, to je obrok koji će vas dugo držati sitim. Iako originalni naziv recepta na to upućuje, ustvari nema mnogo veze sa onim što se uobičajeno podrazumeva pod nazivom tart a to je pita sa podlogom od prhkog testa, bez gornje kore. Naprotiv, ovo je jelo za koje se svi sastojci izmešaju u jednoj činiji (i to bez miksera! :)) i to je to! Jedino što je potrebno je da se slanina pre toga proprži i nikako je nemojte izostavljati jer ona ovoj zdravoj kombinaciji sastojaka daje onaj grešno neodoljivi ukus ;)




Australijski tart

Sastojci:

4 jajeta
1 manji crni luk (ili 2 mlada luka)
2-3 čena belog luka
100 g integralnog brašna (ili samlevenih ovsenih pahuljica)
1 kašičica praška za pecivo
1 dl ulja
300 g narendanih tikvica (jedna, srednje veličine)
120 g slanine
120 g kačkavalja (gaude ili nekog drugog tvrdog sira pogodnog za rendanje)
so, biber, kumin

недеља, 8. април 2018.

Jaja u piti od sira


Za pripremu ove pite se koriste kuvana jaja, tako da ovaj recept baš dobro dođe posle Uskrsa, kada je kuća puna jaja, posebno ako imate decu koja ih dobiju od rodbine i komšiluka i više ne znate šta ćete s njima (misli se na jaja, a ne na rodbinu i komšiluk :))
Naravno, pitu možete praviti i za neke fine prilike, jer je veoma dekorativna u preseku, a uz određeno prilagođavanje u pogledu vrste brašna, može biti jedan ukusan, hranljivi hrono doručak ;)





Jaja u piti od sira 

Sastojci:

Za testo:
400 g brašna
200 g maslaca
prstohvat soli
jedno jaje
1 kašika kisele pavlake (ili 2-3 kašike vode)

Za nadev:

7-9 kuvanih jaja (u zavisnosti od njihove veličine)
500 g svežeg sira
100 g kisele pavlake
100 g svežeg spanaća
1 ravna kašičica soli

петак, 6. април 2018.

Jafa torta



Fina, nepečena torta sa jafa keksom i voćem koje volite, a ja je najčešće pravim sa malinama ili višnjama. Recept sam davno dobila od svoje drage prijateljice Branke koja ju je jedno vreme redovno pravila za sve rođendane i slavlja, s razlogom - deca je obožavaju, kao i odrasli a nema mnogo posla oko nje, potrebno je samo ostaviti je bar da prenoći u frižideru kako bi se lepo stegla. 



Jafa torta 

Sastojci:

Za koru:

300 g mlevenog keksa 

200 g mlevenih oraha 

100 g šećera u prahu 
100 g maslaca ili margarina 
2 dl soka od narandže

• Za fil:
1 l mleka 
3 kesice pudinga od vanile (3x40gr)
3 kasike gustina 
200 g šećera 
200 g maslaca ili margarina
2 kutije (250 g) jafa keksa

• Za voćni fil:
500 g bobičastog voća (maline, jagode, višnje)
1 kesica (40 g) praška za puding (vanilin ili od jagode)
1 kašika gustina (kukuruzni skrob)
4 kašike šećera

• Za ukrašavanje: 
 250 ml mlečne slatke pavlake
 200 g čokolade

понедељак, 2. април 2018.

Posni pužići sa sušenim paradajzom


Veoma ukusni i aromatični! Možete ih servirati kao predjelo, u danima posta, mogu biti ukusna užina "za poneti" a iako je testo posno, fino se slažu i uz klasično meze :)