Странице

понедељак, 25. децембар 2023.

Rolat sa ajvarom


 Rolat sa ajvarom će sigurno izazvati divljenje ako ga napravite za neku svečaniju priliku. Dekorativan je i odlično se slaže uz klasično meze od suhomesnatih proizvoda i sireva. Kad god sam ga pravila, brzo je nestao!


Što se tiče nadeva, možete koristiti razne vrste sireva: sremski, krem sir ili feta sir, kao što sam ja uradila. Pored sira, ono što je rolatu dalo poseban ukus je POLI od Perutnine Ptuj, najomiljenija pileća kobasica svih generacija. Jer, POLI vole i deca i stariji pa je zaista dobar izbor kada su i ovakvi rolati u pitanju - sigurno je da će ih jesti i deca ako čuju da je u rolatu i POLI. 





Rolat sa ajvarom


 Sastojci:

• Kora:

6 jaja
6 kašika brašna (120 g)
pola kesice praška za pecivo (6 g)
ravna kašičica soli
100 g kisele pavlake
100 g ajvara

• Nadev:

150 g POLI pileće  kobasice Perutnina Ptuj
350 g feta sira
220 g kisele pavlake
3 kasike majoneza (50 g)
1 ravna kašičica soli
3 kašike pečenog susama

петак, 22. децембар 2023.

Rolovana piletina

 

Rolovana piletina je jedno od onih jela koje je idealno za svečanije prilike. Umesto da se otkoštava celo pile, koriste se pileće šnicle, tako da se u pripremu mogu upustiti i početnici. Dakle, veoma jednostavna, izuzetno dekorativna, a o ukusu da ne govorim! Meso je začinjeno, premazano senfom, napunjeno finom šunkom i sirom i konačno, uvijeno u slaninu - ovo je zalogaj koji će se svideti i onima koji vole pikantniju hranu. 


Moja mama je imala nekoliko načina za pripremu rolovane piletine. Ponekad je meso premazivala ajvarom a posebno interesantan je bio i recept za pileći rolat u testu - i to je nešto što ću napraviti tokom predstojećih praznika. 
Kada je reč o ovom rolatu, odličan je kada je topao, ali je podjednako dobar i kada se u potpunosti ohladi što ga čini savršenim posluženjem za novogodišnju trpezu. Naročito dobro ide uz tradicionalna jela koja se pripremaju za doček Nove godine, poput ruske salate, kiflica, gibanice i začinjenih krompirića.


Kao što sam više puta isticala, ono što mi često i olakšava i ubrzava pripremu je korišćenje pilećih šnicli koje proizvodi Perutnina Ptuj. Piletina se pakuje u kontrolisanoj atmosferi (MAP - eng. Modified Atmosphere Packaging) što joj daje produženu trajnost bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Pakovanjem u MAP ambalažu proizvod ostaje svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja. Osim toga, sve šnicle su iste veličine i debljine, tako da mi preostaje samo da ih kuhinjskim čekićem izlupam a onda začinim i to je sav posao oko pripreme mesa. 




Rolovana piletina

Sastojci:

800 g pilećih šnicli Perutnina Ptuj
2 kašičice soli
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica bibera
2 kašičice slatke začinske paprike
80 g senfa
150 g šunke
150 g kačkavalja
200 g pančete

уторак, 19. децембар 2023.

Panj torta

Panj torta je jedna od onih koje je mama redovno pravila tokom osamdesetih godina tako da je obeležila moje detinjstvo. Sa radošću se sećam tih vremena i toga koliko smo sestra i ja bile oduševljene svaki put kada bi je mama napravila za neko naše slavlje ili bi je nosila na poklon. Baka je imala nekoliko saksija sa onim reckavim asparagusom, pa je mama odsecala po koju grančicu i time ukrašavala Panj tortu - to je stvarno divno izgledalo! 

Inače, torta se jednostavno priprema i još jednostavnije ukrašava, najprostijim načinom: šaranjem viljuškom ili nožem. Krema je bogata i ima je sasvim dovoljno da se torta kompletno premaže.



Panj torta

Sastojci:

Kora:

7 belanaca
prstohvat soli
7 žumanaca
140 g šećera
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha
40 g brašna

Krema:

6 jaja
200 g šećera
250 g čokolade
250 g maslaca

петак, 8. децембар 2023.

Posna pogača Zvezda


Čim počne decembar, meni se nešto mesi. A ako išta volim, to su slatka peciva. Inače, na blogu je odavno recept za klasičnu slanu pogaču ovog oblika - Pogača Zvezda.  
Ova slatka mi je bila u planu baš u ovakvoj verziji, za džemom, a kako sam nedavno imala prilike da isprobam divne džemove domaćeg proizvođača Vazda Dobar, nije bilo dileme da li će jedan završiti i u ovoj pogači. Odluka je pala na džem sa ukusom malina, čokolada i čili - znala sam da će Neda biti oduševljena s obzirom na to da voli ljutkasto. Tako je i bilo, pogača je brzo nestala! 


Naravno, kada su ovakva peciva u pitanju, dolaze u obzir razne varijante punjenja. Predivna je sa džemom od kajsije i posuta orasima. Ili, sa nekim finim čokoladnim kremom. Što se tiče margarina, on je ovde da testu obezbedi lisnatost, a ukoliko ne postite, svakako možete koristiti maslac.



Posna pogača Zvezda

Sastojci:

600 g brašna
300 ml vode
100 ml ulja
20 g svežeg kvasca
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica soli
1 kašičica narendane korice limuna

Za premaz: 

200 g gušćeg džema 
100 g margarina
ulje, krupni šećer

среда, 15. новембар 2023.

Lisnata pita sa povrćem i orasima


Često se desi da kupim lisnato testo, a bez nekog posebnog plana kako ću ga upotrebiti. Može da stoji u frižideru i dobro dođe kada ponestane ideja šta pripremati za doručak ili večeru, jer uvek preostaje ona najobičnija pita jaja-sir varijanta ili pizza pužići.


Međutim, u težnji da se i za večeru jede malo više povrća, napravih ovu pomalo neobičnu, ali veoma ukusnu kombinacija slatko-slanih sastojaka. Ova jesenja pita se priprema brzo. Za svega pola sata, ona je već spakovana i spremna za pečenje. 



Lisnata pita sa povrćem i orasima 


 Sastojci:

275 g lisnatog testa 
1 glavica ljubičastog luka
1 manji celer (koren)
1 šargarepa
50 ml vode
1 manja kruška
100 g feta sira
50 g oraha
1 kašičica soli
ravna kašičica kurkume
pola kašičice kajenskog bibera

1 žumance
maslinovo ulje

четвртак, 9. новембар 2023.

Posni kolač sa jabukama


Ovo je jedan divan posni kolač koji i nakon dva dana ostaje svež i ukusan. S obzirom na to da ne sadrži sastojke životinjskog porekla, bolje je da se čuva van frižidera tako da se neće osušiti već će stajanjem postati još bolji. 
Inače, priprema je vrlo laka i sve što je potrebno (osim sastojaka) je jedna činija i varjača - mikser nije potreban!


Kolač sam pravila u malo zdravijoj verziji, jer sam koristila integralno spelt brašno, kokosov šećer i maslinovo ulje, a uvek se može pripremati i u klasičnoj varijanti sa belim brašnom i šećerom. 




Posni kolač sa jabukama


Sastojci:

500 g očišćenih jabuka
150 g brašna (integralno spelt brašno)
100 g kokosovog šećera
1 kašičica sode bikarbone
100 g mlevenih oraha
40 g suvog grožđa
50 ml maslinovog ulja

Za premaz i posip:
200 g džema od kajsije
50 g mlevenih oraha 

четвртак, 2. новембар 2023.

Pileće rolnice


Ove divne pileće rolnice napunjene su krem sirom, maslacem i spanaćem. Mogu biti savršeno toplo predjelo ili glavno jelo za neke svečanije prilike. Vrlo jednostavno se pripremaju i oduševiće vas koliko su sočne i aromatične.


Lista potrebnih sastojaka je kratka a ono što svakako ubrzava pripremu je korišćenje pilećih šnicli Perutnine Ptuj. Naravno, uvek možete koristiti pileći file pa ga iseći na komade ali ono što je super kod ovih šnicli je to što su sve iste veličine i debljine pa vam preostaje samo da ih malo izlupate kuhinjskim čekićem kako bi se dodatno istanjile i lakše savile u rolnicu. 


Pileće šnicle Perutnine Ptuj ne samo da su praktične zbog svoje veličine, već su i higijenski spakovane MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja garantuje da će meso zadržati svežinu tokom celog svog roka trajanja a bez ikakvih menjanja svojstava mesa.



Pileće rolnice


Sastojci:

1 kg pilećih šnicli (od pilećeg filea) Perutnina ptuj

2 kašičice soli
pola kašičice bibera
2 kašičice slatke začinske paprike
2 kašičice italijanske mešavine začina

100 g maslaca
100 g krem sira
100 g svežeg spanaća

200 g mocarele 

уторак, 31. октобар 2023.

Salata od heljde i cvekle


Da li ste znali da heljda spada u grupu najzdravijih biljaka? Kada se pogleda njen sastav, jasno je da je sjajan izvor proteina, gvožđa i magnezijuma, da čuva srce i normalizuje nivo šećera u krvi, tako da sam rešila da je bar jednom nedeljno uvrstim u svoj jelovnik. 


Veliki plus je jednostavna i brza priprema: potrebno je samo da se prethodno potopi u vodi a nakon toga, skuva se za svega nekoliko minuta. Do sada sam je pripremala u slatkoj varijanti, kao kašu i za pripremu palačinaka (klik na recept). Međutim, heljda se odlično kombinuje i u slanim jelima. Ima divan, orašast ukus i u ovoj salati divno se uklopila sa slatkastom cveklom i neutralnim krastavcem.  




Salata od heljde i cvekle

 
Sastojci:

50 g pečenog heljdinog zrna
200 g cvekle
100 g salatnog krastavca
2 kašike listića nane
4 kašike maslinovog ulja
sok iz polovine limuna
1 kašika semenki suncokreta
1 kašika sirovog bundevinog semena

понедељак, 30. октобар 2023.

Harmonika pileći file


 Kako od jednostavnog komada mesa kakav je pileći file, dobiti na oko atraktivan a u isto vreme i ukusan i pikantan obrok? Jednostavno! Meso zarežite, začinite, a onda ga napunite kobasicama. Ide hladnije vreme i ovakav obrok će vam sigurno prijati. Pri tom, priprema vam neće oduzeti mnogo vremena.


Pileći file koji sam koristila je od Perutnine Ptuj, a pakovan je specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom. U pitanju je postupak pakovanja mesa pomoću kojeg se mesu produžava rok trajanja bez ikakvih menjanja njegovih svojstava. Meso je higijenski spakovano i ostaje sveže tokom celog svog roka trajanja. 



Harmonika pileći file

Sastojci:

1 pakovanje Perutnina Ptuj pilećeg filea (500 g)
50 g sveže kobasice 
4 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica sušenog origana
2 kašike prezli 
2 kašike narendanog parmezana
so, biber, sveži peršunov list 

уторак, 24. октобар 2023.

Orada iz rerne

 

Orada ispečena u rerni je podjednako ukusna kao i kada se peče na grilu a priprema ne traje duže od pola sata. Uz prilog od obarenog krompira i blitve, odnosno dalmatinsko varivo, to je jedan lagani, zdravi ručak koji možete poslužiti i za svečanije prilike. 


S obzirom na to da uskoro počinje post, ili ne postite ali jednostavno želite da u svoju ishranu češće uvrstite ribu, na blogu ima još recepata, pa pogledajte:







Orada iz rerne

Sastojci:

1 kg orade (2 očišćene su imale oko 800 g)
4 čena belog luka
1 limun
2 grančice ruzmarina
so, biber
maslinovo ulje

недеља, 15. октобар 2023.

Mrvičasti vanila kolač


 Ovo je moj novi omiljeni hrskavo-kremasti kolač! Još jedan od onih koji se ne mese (već se mrvice samo utapkaju u pleh), sa mirisnom vanila kremom i hrskavim posipom od oraha.


S obzirom na to da je sezona finih jabuka, nekoliko njih je završilo i u kremi, a naravno da se može koristiti i neko drugo voće (kruške, šljive, pomorandže). Ukoliko se koristi crveno voće, na primer višnje ili maline, onda je bolje da se rasporedi po kremi od pudinga nego da se stavi u nju (kao što je u receptu) jer se u tom slučaju izbegava da prilikom mešanja sa pudingom voće pusti sok i oboji kremu.



Mrvičasti vanila kolač


Testo:

500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
250 maslaca
200 g šećera
1 veće jaje
50 ml mleka
130 g iseckanih oraha
1 kašičica cimeta

Krema:

1 l mleka
100 g šećera
3 kesice praška za puding od vanile
500 g očišćenih jabuka

уторак, 10. октобар 2023.

Rižoto sa bundevom


Napokon je došla sezona bundeve koju mnogo volim i često koristim, kako za slatka, tako i za slana jela. Danas je na red došao ovaj jednostavni rižoto, koji je bundeva tako lepo oplemenila i učinila odličnim prilogom uz pečenu piletinu. Naravno, rižoto je divan i kao samostalno jelo a ne samo u ulozi priloga. 



Rižoto sa bundevom

 Sastojci:

100 g pirinča
200 g muskatne bundeve
1 manja glavica crnog luka
100 ml belog vina
350 ml vrele pileće supe (bujon)
2 kašike narendanog parmezana
so, biber, sušeni timijan
maslinovo ulje

четвртак, 5. октобар 2023.

Pečeno pile na povrću


 Nije potrebno veliko kulinarsko umeće da biste ispekli i dobili savršeno sočno pile sa rumenom, hrskavom kožicom! Dovoljno je da ispratite par koraka u pripremi i rezultat će vas oduševiti. A ono što je još jedan plus kada je ovaj recept u pitanju je i to što uz pile, istovremeno dobijate i prilog od povrća, pa vam samo preostaje da uz to pripremite svežu salatu i uživate! S obzirom na to da je sezona bundeve, ja sam sada i nju pekla, uz krompir i brokoli, tako da je kuća predivno mirisala i preporučujem vam da probate upravo ovu, jesenju kombinaciju povrća.


Pile koje sam koristila je od Perutnine Ptuj, pakovano MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja garantuje očuvanje svežine mesa bez ikakvog menjanja njegovih svojstava. Piletina, koja se proizvodi u Srbiji, je sveža, a posuda u koju je upakovana obezbeđuje bolju higijenu proizvoda i duži rok trajanja.



Pečeno pile na povrću


Sastojci:

1 pile u MAP pakovanju Perutnina Ptuj (1,8 kg)

50 g maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 puna kašika sušenog timijana 
2 kašičice soli
1 ravna kašičica bibera
polovina glavice belog luka
1 limun
2 grančice ruzmarina

polovina glavice belog luka
4 veća krompira (500 g)
polovina muskatne tikve (500 g)
200 g brokolija
maslinovo ulje
so
biber

понедељак, 25. септембар 2023.

Pohovana piletina marinirana u jogurtu


Piletina marinirana u jogurtu, a potom uvaljana u začinjenu smesu pa ispohovana, je moj trenutni favorit kada je comfort food u pitanju: zlatna, hrskava i sočna. Jedno od jela koje se jednostavno priprema i koje svi vole. Pri tom, vrlo je praktično jer se može pripremati za razne prilike: od onih svakodnevnih, preko svečanijih a zgodno je i "za poneti". 


Tajna ovako sočne piletine je u tome što se ona prethodno marinira u jogurtu. Mlečna kiselina iz jogurta omekša meso i pileće šnicle, odnosno file, nakon mariniranja i pripreme budu tako nežne i sočne. Bilo bi dobro da se meso ostavi u jogurtu najmanje 6 sati, ali primetićete razliku i ako odstoji samo 2 sata. Posudu sa mesom izvaditi iz frižidera sat vremena pre pohovanja, kako bi se smlačilo pre nego što se spusti u zagrejanu masnoću.


Naravno, za jelo nije bitno samo da je ukusno, već i da je pripremljeno od kvalitetnih namirnica, a moj izbor je meso Perutnine Ptuj. Ovakvi komadi piletine se pakuju specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja omogućava da meso zadrži sva svoja kvalitativna svojstva i da ostane sveže tokom celog roka trajanja. Pri tom, meso ima produženu trajnost, a ne menjaju se njegova svojstva.



Pohovana piletina marinirana u jogurtu


Sastojci za mariniranje:

1 kg pilećih šnicli (file) Perutnina Ptuj
400 ml tečnog jogurta
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica slatke začinske paprike
1 kašičica sušenog origana

Sastojci za pohovanje:

2 šolje glatkog brašna 
2 kašičice praška za pecivo
2 kašike sušenog peršunovog lista
1 kašika sušenog bosiljka
1 kašika slatke začinske paprike
1 kašičica soli

mast ili ulje za prženje

четвртак, 21. септембар 2023.

Pletenica sa sušenim paradajzom


Sušeni paradajz obožavam! Na toplom tostiranom hlebu, u umaku preko testenine, u pecivima - ne mora se staviti velika količina, a svakom jelu veoma oplemeni ukus. Takav je slučaj i sa ovom divnom pletenicom. Jednostavno testo, malo sušenog paradajza i svežeg bosiljka, a rezultat, savršen! 


Inače, odavno sam objavila detaljan recept (klik) sa uputstvima kako se paradajz može sušiti u rerni. Ima malo posla, ali vredi i s obzirom na to da još uvek ima lepog paradajza, upustite se u pripremu već ovih dana.




Pletenica sa sušenim paradajzom


Sastojci:

550 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
150 ml mleka
150 ml kisele vode
50 g svinjske masti
1 kašičica soli 

100 g sušenog paradajza
listići svežeg bosiljka
3o g narendanog parmezana

недеља, 3. септембар 2023.

Pileći file u sosu od pečene paprike


Pileći file u sosu od pečene paprike je jedno od najukusnijih jela sa piletinom koje sam pravila! A znate već koliko volim pileće meso i koliko često ga pripremam. Ovo jelo se spremi za samo 30 minuta i piletina je tako nežnog ukusa, fil svilenkast, a boja - neodoljiva! Idealno jelo ukoliko nemate mnogo vremena a želite da oduševite svoju porodicu ili prijatelje. 


Inače, sada sam po prvi put koristila pileći mini file koji proizvodi Perutnina Ptuj i malo je reći da sam oduševljena koliko je to praktično i koliko olakšava pripremu. Nema potrebe da se meso seče, niti brige da li će komadi biti iste debljine i veličine - gotovo svi su jednaki i jedino što preostaje je da se meso začini i priprema.


Bitna stavka je i to da je piletina pakovana u kontrolisanoj atmosferi (MAP - eng. Modified Atmosphere Packaging) što joj daje produženu trajnost bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Pakovanjem u MAP ambalažu proizvod ostaje svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja.
Važno je naglasiti i to da je, u skladu sa sloganom Svi vole domaće, reč o piletini koja se proizvodi u Srbiji.



Pileći file u sosu od pečene paprike

Sastojci:

800 g pilećeg mini filea Perutnina Ptuj
600 g očišćenih pečenih paprika (8 komada)
50 g maslaca
50 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
250 ml neutralne pavlake za kuvanje
50 g narendanog parmezana
Začini: so, šareni biber, dimljena slatka paprika