Da li ste znali da heljda spada u grupu najzdravijih biljaka? Kada se pogleda njen sastav, jasno je da je sjajan izvor proteina, gvožđa i magnezijuma, da čuva srce i normalizuje nivo šećera u krvi, tako da sam rešila da je bar jednom nedeljno uvrstim u svoj jelovnik.
Veliki plus je jednostavna i brza priprema: potrebno je samo da se prethodno potopi u vodi a nakon toga, skuva se za svega nekoliko minuta. Do sada sam je pripremala u slatkoj varijanti, kao kašu i za pripremu palačinaka (klik na recept). Međutim, heljda se odlično kombinuje i u slanim jelima. Ima divan, orašast ukus i u ovoj salati divno se uklopila sa slatkastom cveklom i neutralnim krastavcem.
Salata od heljde i cvekle
Sastojci:
50 g pečenog heljdinog zrna
200 g cvekle
100 g salatnog krastavca
2 kašike listića nane
4 kašike maslinovog ulja
sok iz polovine limuna
1 kašika semenki suncokreta
1 kašika sirovog bundevinog semena