Sigurna sam da ovih dana svi prave sladolede i osvežavajuće deserte i gledaju kako da se rashlade, a samo meni može pasti na pamet da mesim na 30 stepeni. Ali, kako da odbijem moju malu tinejdžerku? Trenutno je u fazi da lista časopise i samo naručuje a poslednje što je poželela su ove pletenice. Srećom, sve sastojke smo imale u kući i mogle smo odmah da se bacimo na posao.
Recept je iz nekih starih novina a mi smo malo promenile sastojke za testo i način motanja. Umesto čokoladnih kapljica može se koristiti i iseckana čokolada. Ili, da se ja pitam, suvo grožđe i brusnice ;) U svakom slučaju, priprema nije komplikovana a pletenice su vrlo ukusne čak i kada se u potpunosti ohlade pa ih možete jesti i sutradan, za doručak.
Pletenice sa čokoladom
Sastojci:
20 g svežeg kvasca
300 ml mleka
650 (+50 g) glatkog brašna
80 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
100 ml tople vode
1 žumance
+
100 g čokoladnih kapljica
100 g putera
+
žumance i malo mleka za premazivanje
• U toplo mleko staviti kašičicu brašna, šećera i izmrvljen kvasac pa ostaviti da se aktivira i zapeni.
• U činiju za mešenje staviti većinski deo brašna, so, šećer, vanilin šećer, ulje, toplu vodu i prethodno razmućeno žumance, pa dodati aktivirani kvasac i uz postepeno dodavanje ostatka brašna umesiti glatko testo. Možda neće biti potrebna cela količina brašna a možda će biti potrebno i više od 700 g. Testo mora ostati meko. Činiju pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da testo naraste.
• Nakon tog vremena, naraslo testo izručiti na pobrašnjenu podlogu za mešenje i odmah ga podeliti na 12 jednakih delova. I maslac podeliti na 12 delova jer će se njime premazivati svaki deo testa.
• Podlogu posuti brašnom i prvu kuglu testa pomoću oklagije razvući u elipsasti oblik. Premazati testo omekšalim maslacem i posuti čokoladnim kapljicama. Uviti testo u rolnicu.
• Rolnicu po sredini raseći nožem ali jedan kraj ostaviti spojen. Oblikovati pletenicu tako što se jedan kraj uvija, kao kada se mota u oblik pužića. Kada dođete do kraja, jednostavno nastavite motanje u krug, da se drugi krak obmota oko pužića (pogledajte slike ili video na igtv).
• Na taj način uraditi i sa preostalih 11 loptica od testa. Pletenice su najpre male ali u toku pečenja dosta narastu i u potpunosti ispune najveći pleh iz rerne pa testo možete podeliti i na više od 12 loptica.
• Tek kada sve završite, uključite rernu na 180 stepeni da se ugreje. Za to vreme, pletenice premazati žumancetom umućenim sa malo mleka. Peći oko 25-30 minuta, odnosno dok ne porumene. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
Dragi moj Milorade, ja sam uz tvoju Frajlicu, sladoled moze, ali mogu uvijek i ove tvoje lijepe pletenice, jako su mi zgodne. Ne bih ih mogla puno, svege jedno 7-9 komada, nesto nemam danas apetita, vrucine su.
ОдговориИзбришиNe znam da li si i sama vec probala, ja sam nazvala jucer ovaj broj gore po pitanju ove online carolije, i stvarno sljaka. U roku dva sata vratio mi se bivsi, nakon jos dva sata i onaj bivsi prije njega, a jutros i ona dva prije njih dvojice. Trenutno nas je petero, i to je, mogu ti reci, jedna jako skladna simbioza, meni, oni se nisu izjasnili. Grli te Nuua, tvoj Milutin. :)
Dragi moj Milutine, moj odgovor dugo putuje kroz vreme, ali eto ga za mesec dana! Pre su stigli tvoji bivši nego moj komentar!
ИзбришиSamo da znaš da su pletenice poprilične 😏 Ali ne sumnjam da bismo se nas dve nekako izborile s njima 😎 Ni vrućine nam ništa ne mogu!
Ljubi te i jako grli tvoj Milorad! 💕
Savršeno testo, paperjasto meko i mirisno. Deca oduševljena.
ОдговориИзбришиHvala Ana, baš mi je drago da ste uživali! :)
Избриши