Brokoli veoma volim i često pripremam. Osim uobičajenog i najjednostavnijeg načina, kada ga samo obarim na pari kao prilog uz glavno jelo, koristim ga i u sledećim receptima:
• Gratinirani brokoli sa šampinjonima
• BB pita
• Proteinski mafini
• Preliv od piletine
• Testenina sa pestom od brokolija
I ova salata se veoma jednostavno pravi a začini su ono što joj daje poseban ukus. Nekome će biti lagana salata za večeru (možete je pojačati dodavanjem tunjevine) a inače je divan prilog uz glavno jelo, meso ili ribu.
Topla salata od brokolija
Sastojci:
(izvorni recept)
1 glavica brokolija (500 g)
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike soja sosa
2 čena belog luka
jedna kašičica mlevenog đumbira
pola kašičice čilija
pola kašičice soli
jedna šaka badema
Priprema:
• Brokoli očistiti, iscepkati na cvetiće i dobro oprati. Štapke od brokolija takođe možete uzduž iseći i iskoristiti.
Beli luk sitno iseckati i pomešati sa začinima i soja sosom.
• U dublji tiganj sipati ulje i staviti na šporet da se greje. Kada se ugreje, dodati brokoli i uz stalno mešanje dinstati. Nakon minut, dva, dodati sve ostale sastojke koje ste prethodno pomešali, osim badema.
Ukoliko volite da brokoli ostane malo tvrđi, odnosno al dente, onda će biti dovoljno 5 minuta, a u suprotnom, oko deset minuta.
• Presuti u činiju za serviranje, posuti isckanim ili izdrobljenim bademom i servirati toplo.
Нема коментара:
Постави коментар