Iako me nepečeni sitni kolači oblikovani u obliku bombica nikada nisu nešto posebno privlačili, posle Božića je ostalo suvih šljiva koje su se vukle po kući i tada sam odlučila da isprobam ovaj recept. Objavila ga je pre skoro deset godina naša Ljilja - Godiva, na svom blogu Chocolate dust. Inače, Ljilja već dvadeset godina živi u Čikagu, a jedna je od legendi sa Coolinarike i ne znam da li je veći majstor za torte, kolače, slana jela ili pak fotografiju. Jednostavno, šta god da radi, to je dovedeno do perfekcije i verujem da je mnogima, kao i meni, nedostižan uzor :) Mnogo mi je milo što smo pre tri godine imale prilike da se i lično upoznamo.
E baš zato što je svaki Ljiljin recept "za isprobavanje", nisam imala dileme gde ću iskoristiti suve šljive i rezultat je bio očaravajuć. Naravno, ovo nije jedan od onih uobičajenih posnih kolača pun margarina, keksa i kakaa, daleko od toga! Ove bombice sadrže samo četiri sastojka (plus sastojci za glazuru), bez šećera su, a toliko su ukusne, aromatične, bogate, da će od sada biti redovne na svim bitnim proslavama u mojoj kući. Prave se veoma brzo i jednostavno i jedina stvar oko koje se valja potruditi je ukrašavanje.
Bombice sa suvim šljivama
Sastojci:
Za bombice:
300 g suvih šljiva
100 g otopljene čokolade
100 g oraha
2 kašike ruma
Za glazuru:
150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g mlečne čokolade za šare
300 g suvih šljiva
100 g otopljene čokolade
100 g oraha
2 kašike ruma
Za glazuru:
150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g mlečne čokolade za šare