Tortu Jogobela najviše volim u proleće, kada je u toku sezona svežih jagoda, iako je odlična i ako se priprema sa miksom bobičastog voća iz zamrzivača. S obzirom na to da se ne peče, priprema je vrlo jednostavna i brza.
Jedna od stavki koja utiče na laku pripremu je i to što se za dno i stranice torte koriste piškote, pa kada ih složite u obruč, preostaje samo da se krema umuti, da joj se dodaju iseckane jagode i to je to! Naravno, neophodno je da se torta dobro rashladi, odnosno da pre sečenja bar osam sati bude u frižideru kako bi se dobro stegla.
Sve u svemu, ovo je jedna divna, osvežavajuća torta kojoj posebnu lakoću i divan ukus daje voćni jogurt i to onaj tečni. Nemojte da vas brine to što je krema, u momentu kada se nanosi, veoma tečna. Ona sadrži žalatin koji će, nakon što torta odstoji u frižideru, uticati na to da krema očvrsne pa će se lako seći i servirati.
Torta Jogobela (sa voćnim jogurtom)
Sastojci:
300 g piškota
300 ml mleka
500 ml slatke pavlake
150 g šećera u prahu
500 ml voćnog jogurta od jagode
2 kesice želatina u prahu (2x10 g)
500 g svežih jagoda
Za ukrašavanje:
200 ml slatke pavlake
200 g svežih jagoda
Priprema:
1. Na tanjir za serviranje staviti obruč za torte prečnika 26 cm. Piškote na jednom kraju skratiti kako bi rub bio ravan. Na taj način će stabilnije stajati kada se poređaju u kalup. Zatim ih na kratko provući kroz hladno mleko pa njima obložiti najpre stranice a onda i dno kalupa. Ostaviti u frižider dok se priprema krema.
2. U većoj činiji dobro umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Kada očvrsne, sipati voćni jogurt pa izmiksirati najmanjom brzinom miksera.
U šerpicu sipati dve kesice želatina i izmešati sa osam kašika hladne vode, pa ostaviti da želatin nabubri i očvrsne. Zatim šerpicu staviti na tihu vatru i želatin zagrevati uz stalno mešanje dok ne postane tečan (pazite da ne provri). U istopljen želatin sipati nekoliko kašika kreme i dobro promešati a onda sve sipati u činiju sa kremom i dobro izmiksirati dok se želatin ne sjedini sa kremom.
Jagode iseckati pa ih dodati u kremu i ručno dobro promešati.
3. Pripremljenu kremu sipati u preko piškota u kalupu i poravnati. Tortu ostaviti u frižider da se dobro rashladi i stegne pre ukrašavanja.
4. Kada se torta stegla, skinuti obruč. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, sipati u kesicu za ukrašavanje i naneti preko torte. Rub torte dekorisati svežim prepolovljenim jagodama i listićima nane a onda iseći i servirati.
Na blogu već postoji slična torta koja se ne peče, ali se za nju koristi običan tečni jogurt i postupak pripreme je malo drugačiji - Jogurtina sa keksom i jagodama.
Još jedna prolećna torta koju vredi napraviti je svakako Nepečena torta sa jagodama.
Нема коментара:
Постави коментар