Странице

понедељак, 8. април 2024.

Punjena jaja

 

Kako od jednostavnih tvrdo kuvanih jaja napraviti ukusno i dekorativno predjelo? Jednostavno! Punjena jaja pripremljena na ovaj način mogu biti divno posluženje za uskršnji doručak ali i jedno od predjela za neke druge svečane prilike. 


Recept je veoma jednostavan i ne zahteva mnogo sastojaka, a ni vremena za pripremu. Ukoliko volite, u smesu kojom se jaja pune, možete dodati neko sveže začinsko bilje, zeleni deo mladog luka ili propržene kockice slaninice. Dakle, ovo je najprostija varijanta koja se uvek može nadograditi.


Jaja možete pripremiti i dan pre nego što su vam potrebna, ali ih čuvajte u frižideru u posudi sa poklopcem kako se ne bi sušila. Ovo je ujedno i odlično rešenje da se iskoristi višak jaja koja preostanu nakon Uskrsa. 



Punjena jaja 

Sastojci:

7 jaja srednje veličine
3 pune kašike majoneza
1 puna kašika senfa 
1 kašika sirćeta
so, biber, sveži vlašac

Priprema:

1. Jaja staviti u šerpu i naliti hladnom vodom. U vodu sipati kašičicu soli i malo sirćeta. Šerpu staviti na vatru srednje jačine, da se jaja skuvaju. Od trenutka kada voda provri, kuvati 7 minuta. Zatim šerpu skloniti sa vatre, ključalu vodu prosuti a preko jaja sipati hladnu vodu da se jaja odmah hlade. Ostaviti ih u hladnoj vodi dok se u potpunosti ne ohlade.



2. Jaja pažljivo oguliti. Ukoliko ima tragova ljuske, isprati ih pod mlazom hladne vode. Zatim, oštrim nožem svako jaje preseći na pola. Odvojiti žumanca od belanaca i staviti ih u činiju. 


3. Žumanca viljuškom izgnječiti kako bi se dobro usitnila. Dodati majonez, senf, sirće i začine pa ponovo dobro promešati da se sastojci sjedine. Ovo se može uraditi i u blenderu ukoliko želite da smesa bude potpuno glatka. 


4. Smesu od žumanaca sipati u kesicu ili špric za ukrašavanje sa širim zvezdastim nastavkom pa istiskivati i napuniti belanca. Zatim jaja posuti svežim sitno iseckanim vlašcem pa servirati. 









Нема коментара:

Постави коментар