Sirove torte obožavam! Obično su punog ukusa voća i orašastih plodova, jednostavno se pripremaju i kada se odlučite za ovakav recept, znate da ćete napraviti i pojesti nešto zdraviji desert. Ono što mi ponekad smeta kod ovakvog tipa kolača je to što postoji mnogo recepata koji zahtevaju da se torta čuva u zamrzivaču kako bi bila dovoljno čvrsta. U tom slučaju je potrebno da se izvadi iz zamrzivača ranije, kako bi omekšala i mogla da se iseče. S druge strane, to ima svoju praktičnu stranu jer takvu tortu možete napraviti i nekoliko nedelja ranije i čuvati u zamrzivaču. Moja preporuka je ova torta: Sirova torta od maline i limuna.
Kod ovog recepta to nije slučaj, jer tortu možete držati i u frižideru i ona će biti dovoljno čvrsta da se lepo iseče i servira. Zahvaljujući čia semenkama, koje imaju svojstvo da upijaju tečnost i pretvaraju je u žele, fil ove torte ima čvrstinu ali je i dalje kremast. Ukoliko pak volite veoma čvrst fil, to možete postići dodavanjem agar-agar praha.
Sirova torta sa šumskim voćem
Sastojci:
Korica:
160 g urmi bez koštice
80 g mlevenih oraha
80 g mlevenih ovsenih pahuljica
50 ml soka od jabuke
Fil:
200 g indijskih oraha
400 g kokosovog mleka iz konzerve (čvrsti deo)
200 g šumskog voća
50 g meda
2 kašike čia semenki
1. Indijske orahe potopiti u vrelu vodu najmanje dva sata pre pripreme, kako bi omekšali.
2. Urme očistiti od koštica i usitniti u secku ili blenderu. Samlevenim urmama dodati mlevene orahe, ovsene pahuljice i sok od jabuke pa dobro promešati kako bi se sastojci sjedinili. Na tanjir za serviranje staviti obruč za torte (prečnika 20 cm) pa smesu za podlogu utisnuti i poravnati. Ostaviti u frižider.
3. Indijske orahe pre upotrebe isprati i dobro ocediti. Zatim ih, zajedno sa šumskim voćem, staviti u blender ili secka i dobro izmiksirati. Prebaciti u činiju i dodati čvrsti deo kokosovog mleka, med i čia semenke i dobro promešati. Smesu, koja će biti žitka, sipati u kalup, preko rahlađene podloge, pa tortu vratiti u frižider na najmanje osam sati kako bi se dobro ohladila i stegla.
4. Nakon tog vremena, skinuti obruč pa rub torte ukrasiti listićima blanširanog badema, iseći i servirati.
Нема коментара:
Постави коментар