Ova mala čokoladna lepotica je ove godine bila moja rođendanska torta. Bez pečenja, sa podlogom od karamel keksa, pa je i ukus torte nesvakidašnji. Kremu sam pravila po receptu za Čokoladnu tortu, s tim što sam joj dodala i pečene lešnike, za crunchy dojam, tek da ne bude obična.
Inače, lotus (odnosno speculoos) keks obožavam i često nemam mere kada ga jedem. Zbog kombinacije začina koje sadrži, toliko je različit od uobičajenih čajnih keksića, da je odličan i za deserte i na blogu već ima recepata sa ovim keksom.
Za ovu tortu nije potrebno mnogo vremena da bi se napravila, samo je neophodno da se dobro rashladi i stegne pre serviranja.
Čokoladna Lotus torta
Sastojci:
Podloga:
350 g lotus (spekulas) keksa
100 ml mleka
80 g maslaca
Krema:
500 ml mleka
2 kašike šećera
2 kesice praška za puding čokolada (2x40 g)
65 g čokolade za kuvanje
2 kašike mlevenih pečenih lešnika
125 g maslaca
200 g čokoladnog nugat krema (Nutella)
Dodatno za ukrašavanje:
30 g maslaca
20 celih pečenih lešnika
2 usitnjena lotus keksa
• Lotus keks samleti ili ga staviti u kesu pa oklagijom preći preko nje i na taj način usitniti.
Maslac otopiti i ostaviti da se prohladi.
U činiji pomešati keks, maslac i mleko. Izmešati kašikom.
Na tanjir za serviranje postaviti obruč prečnika 20 cm.
Usuti smesu i pomoću ravnog dna čaše utisnuti je na tanjir i poravnati.
Ostaviti je u frižider dok se priprema krema.
Priprema kreme:
• U šerpu sipati 300 ml mleka i šećer. Staviti na vatru da provri.
U ostatku mleka razmutiti prašak za puding tako da nema grudvica.
Kada mleko provri, usuti razmućeni prašak i na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje dok se puding ne zgusne. U vruće dodati mleveni lešnik i čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada ne istopi.
Kremu ostaviti da se ohladi a onda u nju staviti maslac iseckan na kockice i dobro izmiksirati.
Na kraju dodati čokoladni krem pa ponovo izmiksirati da se lepo poveže sa kremom.
Finalni postupak:
• Preko rashlađene podloge usuti malo više od 2/3 kreme (ostatak ostaviti za ukrašavanje). Zagladiti površinu torte i ostaviti je u frižider kao i ostatak kreme, da se rashladi.
Nakon sat vremena, u ostatak kreme dodati kockicu maslaca (oko 30 grama) i izmiksirati. Kremu sipati u poslastičarski špric za ukrašavanje i preko cele gornje površine torte naneti zvezdice ili ružice. Po obodu torte rasporediti pečene lešnike a tortu posuti usitnjenim lotus keksom.
Нема коментара:
Постави коментар