Странице

понедељак, 19. јул 2021.

Lisnata pletenica sa pudingom

Imati lisnato testo u frižideru je vrlo praktično, ne samo za slana peciva poput pizza pužića ili paštetica, već i za brzinske deserte kao što je ovaj. 


Jedina greška je ne sačekati da se pletenica prohladi posle pečenja, već odmah prionuti na sečenje, ali to je sasvim razumljivo kada cela kuća tako neodoljivo zamiriše na vanilu i voće! Ja sam sada koristila sveže breskve ali ovaj kolač je veoma prilagodljiv i može se koristiti bilo koje sveže sezonsko voće kao i ono iz kompota.


Lisnata pletenica sa pudingom


Sastojci:

275 g lisnatog testa
400 ml mleka
4 kašike šećera
1 kesica praška za puding od vanile (45 g)
2 manje breskve 
žumance za premazivanje testa
blanširani badem u listićima ili krupni šećer za posip

уторак, 13. јул 2021.

Krem čorba od patlidžana

Kao što sam napisala u prethodnom receptu koji sam objavila, Punjeni plavi patlidžan sa mlevenim mesom i kinoom (klik ➡ recept), prilikom pripreme mi je ostala njihova unutrašnjost koju sam odmah iskoristila u ovoj finoj čorbi. Naravno, dodala sam još malo drugog povrća pa je imala lagani, neutralni ukus. 

Inače, u gotove sve čorbe ovog tipa obavezno stavim i komadić celera, koji im daje kremastu teksturu tako da nema potrebe da se kasnije dodaje pavlaka. Sa ostalim povrćem možete kombinovati a bilo bi dobro da celer ne izostavljate jer čak i mala količina pravi veliku razliku u ukusu i gustini čorbice.



Krem čorba od patlidžana


Sastojci:

1 glavica crnog luka
polovina glavice celera (srednje veličine)
unutrašnjost dva patlidžana srednje veličine
(ili jedan veći patlidžan)
1 manja tikvica
1 ravna kašičica soli
pola kašičice celera
1 kašičica sušenog čubra (ili korijandera)

Priprema:

• Na ugrejanom maslinovom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Odmah ga posoliti. Kada požuti, dodati iseckan celerov koren i dinstati ga uz češće mešanje oko 2, 3 minute.

• Potom u šerpu ubaciti isečen unutrašnji deo plavog patlidžana. Dinstati oko minut i na kraju dodati isečenu tikvicu i začine.

• Kada povrće omekša, već posle minut,dva, sve naliti toplom vodom da ogrezne. Pazite da ne dodajete previše vode kako bi na kraju čorba bila kremasta i gusta. Dovoljno je da voda samo prekrije povrće.

• Kuvati na tihoj vatri oko deset minuta. Za to vreme bi povrće trebalo da u potpunosti omekša. Zatim sve izmiksirati štapnim mikserom ili prebaciti u blender i usitniti. Skinuti sa vatre.


• Čorbu servirati toplu, posutu krutonima i svežim vlašcem. Ukoliko volite, prilikom serviranja možete dodati i malo neutralne pavlake za kuvanje.



петак, 9. јул 2021.

Punjeni plavi patlidžan sa mlevenim mesom i kinoom


Današnji ručak je ustvari delimična reciklaža jučerašnjeg: uvek skuvam veću količinu bolonjeze umaka za testeninu (klik ➡ recept) pa deo zamrznem i imam u rezervi kada nemam vremena da kuvam. Međutim, sada je ostalo vrlo malo za sutradan, tako da sam skuvala kinou i pomešala je sa umakom pa napunila patlidžane i dobila potpuno novo jelo.



Ovde ću napisati varijantu za situaciju kada želite da pripremite sve, od početka do kraja. Za sve to vam neće biti potrebno više od sat vremena a dobijate ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok koji posebno prija leti. Unutrašnji deo patlidžana sam iskoristila za divnu krem čorbu za koju recept sledi uskoro! :)



Punjeni plavi patlidžan sa mlevenim mesom i kinoom

Sastojci:

2 patlidžana srednje veličine
1 manja glavica crnog luka
200 g mlevene junetine
1 manja šargarepa
2 čena belog luka
100 ml paradajz soka
100 ml vode
kašičica soli
pola kašičice bibera
kašičica sušenog origana
pola šolje (100 ml) kinoe
jedna kašičica suvog čubra (ili bosiljka)