Странице

среда, 30. септембар 2020.

Brze kiflice sa sirom i jogurtom (bez kvasca)

 Pored recepata za Slane štapiće sa mašću i Očas posla lepinje koji su bili posebno popularni tokom prolećnog karantina kada su u isto vreme bile i nestašice kvasca, ima mnogo sličnih recepata za brzinska peciva koja se ne dižu a ovo je još jedan od njih. Testo sadrži sir i jogurt koji utiču da kiflice budu veoma ukusne i meke a priprema i pečenje neće oduzeti više od sat vremena pa su stvarno praktične za neke situacije kada vam je brzo potrebno pecivo. 



Brze kiflice sa sirom i jogurtom (bez kvasca)


Sastojci:

400 (+50g) brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašike pečenog susama
220 g svežeg sira
100 ml jogurta
50 ml ulja
1 jaje
1 belance
+
oko 100 g kačkavalja iseckanog na kockice
žumance i kašika mleka za premaz

Priprema:

• U činiju staviti mokre sastojke: sir, jogurt, ulje, jaje i belance i dobro promešati varjačom. Zatim dodati suve sastojke, brašno, so, prašak za pecivo i pečeni susam. Brašno dodavati postepeno jer možda neće biti potrebna cela količina. Mesiti da se sve poveže ali testo mora ostati pomalo lepljivo. 
Uključiti rernu da se ugreje na 200 stepeni.
• Podlogu za mešenje posuti brašnom i umešeno testo odmah podeliti na 4 dela. Prvi deo pomoću oklagije razvući u krug i iseći na 8 delova. Na svaki deo staviti kockicu kačkavalja i umotati u kiflicu. Ređati kiflice na pleh obložen pek papirom.
Tako uraditi i sa preostalim jufkama.


• Složene kiflice premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i staviti ih u zagrejanu rernu da se peku oko 15-20 minuta, dok ne porumene. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni i vodite računa da se ne prepeku.
• Najlepše su kada su tople! 






2 коментара: