Ono što je interesantno i glavna karakteristika kolača je to da se svi praškasti sastojci pomešaju i kašikom posipaju po plehu za pečenje (otuda i naziv "sipana pita") a između ide voće za koje je najbolje da je iz zamrzivača ili bar veoma zrelo i puno soka kako bi natopilo kolač, budući da u njega ne ide nikakva masnoća niti tečnost, osim soka koji će voće otpustiti. Ukoliko koristite sveže voće, možete za preliv koristiti sveži sok od pomorandže ako voće nije dovoljno sočno.
Ono što je važno napomenuti je da se kolač obavezno mora praviti dan ranije pre serviranja. Moja pita je odležala u frižideru skoro 24 sata. Možete vi nju i ranije iseći, ali rizikujete da je servirate u činijicama a ne na tanjiru ;) Ipak joj je potrebno vreme da se dobro rashladi kako bi bila kompaktna :)
I još nešto: u nekim verzijama ovog kolača ne koriste se mleveni orasi (ili lešnici) međutim, savetujem da ih ne izostavljate jer su oni u ovoj piti jedini izvor masnoće i tu su da obogate ukus.
Sipana pita
Sastojci:
220 g brašna
250 g pšeničnog griza
100 g mlevenih oraha (ili pečenih mlevenih lešnika)
2 ravne kašičice praška za pecivo
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kg višanja
300 ml soka od višanja (koji otpuste kada se odlede)