Ako još uvek niste probali "banana hleb", možda je vreme da probate nešto slično. U ovom kolaču, za koji bi se moglo reći da je zdravija poslastica, ima banana, šargarepe, suvog voća (ili crne čokolade) i minimalno šećera (samo dve kašike). Osim toga, u njemu nema nikakve masnoće, poput ulja, maslaca ili margarina.
Možete ga servirati uz popodnevnu kafu ili čaj ili ako ste ljubitelj slatkog doručka - moj predlog je da namažete na parče kolača neki fini, domaći džem, skuvate kakao i uživate!
I još jedna praktična karakteristika vezana za ovaj kolač - mikser vam nije potreban. Upotrebićete samo dve činije, jednu u kojoj ćete mešati i drugu u kojoj ćete meriti. Plus, viljuška za pasiranje banane :)
Banana kolač sa šargarepom
Sastojci:
3 što zrelije banane (bez kore 370 g)
2 narendane šargarepe (120 g)
2 jajeta
2 pune kašike smeđeg šećera
2 šake sušenih brusnica (ili 80 g iseckane crne čokolade)
100 ml jogurta
1 kašičica cimeta
140 g belog brašna
140 g integralnog brašna (spelt i ražano, pola-pola)
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
1. Prvo spojiti vlažne sastojke:
Banane očistiti i zgnječiti viljuškom. Dodati im narendanu šargarepu, jaja, šećer, jogurt, cimet i brusnice i sve promešati viljuškom da se lepo sjedini.
2. U drugoj posudi pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo, pa dodati tečnoj smesi i dobro promešati.
3. Smesu izliti u kalup za pečenje obložen pek papirom ili ga podmažite i pospite brašnom. U pitanju je manji kalup za pečenje hleba, dimenzija 24x10 cm, ali može se peći i u manjem kalupu za pečenje kuglofa ili kalupima za mafine.
4. Peći oko 35-40 minuta na 180 stepeni (sa ventilatorom). Ja sam nakon 10 minuta pečenja kolač prekrila alu-folijom jer je počeo da rumeni, pa sam ga do kraja pekla pokrivenog.
5. Ostaviti kratko da se prohladi u kalupu pa ga izvaditi da se ne bi potpario i do kraja ga ohladiti na rešetci. Ukoliko ga nećete odmah seći, uviti ga u streč foliju i čuvati na hladnom.
Umesto šargarepe, može se staviti jabuka i to podjednako ukusno. Pogledajte video na YT kanalu:
Kolač je vlažne strukture, nije preterano sladak, pa ako volite slađe kolače, možete dodati više šećera ili ga pre serviranja posuti šećerom u prahu.
Izvorni recept - Ineska2704, Coolinarika
Izvorni recept - Ineska2704, Coolinarika
A ako nemamo rernu sa ventilatorom koja je tada minutaza i temperatura pecenja?Pozzz i unapred hvala
ОдговориИзбришиIzvinite što tek sad odgovaram, nekako mi je promaklo pitanje. U slučaju kada imate klasičnu rernu, onda se kolač može peći i na višoj temperaturi i malo duže. Najbolje je da u toku pečenja napravite test čačkalicom - probodete kolač i ukoliko čačkalica izađe suva, to je znak da je kolač pečen. Mada, ovaj tip kolača je mokre strukture i vrlo lako može da se prepeče, pa morate biti oprezni.
ИзбришиLep pozdrav!