Ovo je ustvari kombinacija dva recepta, mog omiljenog recepta za medenjake i uputstvo kako da u sredini medenjaka napravite stakleni ukras. Vi možete koristiti testo koje hoćete, bitno je da može duže da stoji (ako planirate da ih pravite ranije i koristite kao ukras) i da se ne peče dugo (što opet možete postići time što ćete ih što tanje razviti oklagijom). Meni je ovo testo najbolje jer je odmah meko a keksići ne služe samo za ukras već su i veoma ukusni i mi ih pojedemo u roku od par dana :) Volim taj dodatak oraha, jer keksići budu nekako masniji i mnogo ukusniji nego kada se prave samo od brašna.
Medenjake nakon pečenja možete ukrasiti belancetom umućenim sa prah šećerom, ja sam tako radila ranije, ali nisam neki majstor za dekoracije i to mi je najdosadniji deo posla pa sam odustala :)
Stakleni medenjaci
Sastojci:
40 g maslaca
80 g meda (2 pune kašike)
1 jaje
100 ml soka od pomorandže
1 kesica vanilin šećera
70 g šećera
360 g belog brašna
100 g integralnog spelt brašna
150 g mlevenih oraha
1 ravna kašičica sode bikarbone
po pola kašičice mlevenog cimeta, kardamona i đumbira
na vrh noža muskatnog oraščića
ili stavite jednu punu kašičicu gotove mešavine začina za medenjake
I još:
7-8 staklenih tvrdih providnih bombona bez punjenja