Ovo je ustvari kombinacija dva recepta, mog omiljenog recepta za medenjake i uputstvo kako da u sredini medenjaka napravite stakleni ukras. Vi možete koristiti testo koje hoćete, bitno je da može duže da stoji (ako planirate da ih pravite ranije i koristite kao ukras) i da se ne peče dugo (što opet možete postići time što ćete ih što tanje razviti oklagijom). Meni je ovo testo najbolje jer je odmah meko a keksići ne služe samo za ukras već su i veoma ukusni i mi ih pojedemo u roku od par dana :) Volim taj dodatak oraha, jer keksići budu nekako masniji i mnogo ukusniji nego kada se prave samo od brašna.
Medenjake nakon pečenja možete ukrasiti belancetom umućenim sa prah šećerom, ja sam tako radila ranije, ali nisam neki majstor za dekoracije i to mi je najdosadniji deo posla pa sam odustala :)
Stakleni medenjaci
Sastojci:
40 g maslaca
80 g meda (2 pune kašike)
1 jaje
100 ml soka od pomorandže
1 kesica vanilin šećera
70 g šećera
360 g belog brašna
100 g integralnog spelt brašna
150 g mlevenih oraha
1 ravna kašičica sode bikarbone
po pola kašičice mlevenog cimeta, kardamona i đumbira
na vrh noža muskatnog oraščića
ili stavite jednu punu kašičicu gotove mešavine začina za medenjake
I još:
7-8 staklenih tvrdih providnih bombona bez punjenja
Priprema:
Maslac i med staviti u činijicu pa na paru ili u mikrotalasnu da se otope i omekšaju. Ukoliko to radite u mikrotalasnoj, moraćete povremeno da prekidate topljenje i vadite činijicu kako biste promešali, da smesa ne bi počela da gori. Ostaviti da se prohladi.
U većoj činiji za mešenje, mikserom umutiti jaje, šećer, vanilin šećer i sok isceđen iz jedne pomorandže. Miksirati dok se šećer ne otopi.
U to dodati otopljeni maslac i med pa suve sastojke koje ste prethodno pomešali (brašna, orahe, sodu bikarbonu i začine). Prvo mešati lopaticom ili varjačom a onda nastaviti rukom i dobićete testo koje će biti pomalo lepljivo. Posuti ga brašnom sa svih strana, obložiti ga streč folijom ili ga staviti u kesu za zamrzavanje i rastanjiti pa ostaviti u frižideru na najmanje dva sata a može i da prenoći.
Nakon tog vremena, izvaditi testo na sobnu temperaturu da blago omekša i bude zgodnije za rad. Podlogu posuti brašnom, testo razvući oklagijom i ako se lepi i njega blego posuti brašnom pa modlicama vaditi keksiće. Ređati ih na pleh obložen pek papirom i peći na 180 stepeni, maksimalno 10 minuta. Najbolje je da proveravate kako ne bi zagoreli što se meni par puta desilo :)
Izrada staklenog ukrasa na keksićima:
Bombone staviti na daščicu i pomoću tučka za meso blago ih udariti da se razbiju. Vodite računa da vam se boje ne pomešaju a same bombone ne moraju biti usitnjene na jako male komade, dovoljno je da se razbiju.
Od rastanjenog testa vaditi oblike po želji i slagati ih na pleh. Tek kad ih poslažete u pleh, u sredini svakog keksa izvaditi kružić - ja obično koristim plastični čep sa flašice vode za veću rupu ili čep od karmina za manju rupu :) U rupicu staviti nekoliko komadića usitnjene bombone. Nemojte preterivati da vam staklo ne bi bilo predebelo. I to je sva nauka - kako se keks bude pekao, tako će se parčići bombone topiti, širiti i popuniti rupicu.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, do deset minuta. Naravno, pazite da se ne prepeku kako ne bi bili tvrdi. Kada se ispeku, izvaditi ih iz rerne i ostaviti na plehu da se u potpunosti ohlade, jer su nakon pečenja meki i krhki. Tek kada se ohlade, medenjake premestiti u kutiju u kojoj ćete ih čuvati.
Recept za Staklene novogodišnje keksiće - Una64, Coolinarika
Recept za Medenjake (uz moje male izmene) - Micka56, Coolinarika
Ukoliko ne želite stakleni ukras, možete ih peći i bez njega - ja obično napravim pola sa staklenim delom a pola bez njega:
Nakon tog vremena, izvaditi testo na sobnu temperaturu da blago omekša i bude zgodnije za rad. Podlogu posuti brašnom, testo razvući oklagijom i ako se lepi i njega blego posuti brašnom pa modlicama vaditi keksiće. Ređati ih na pleh obložen pek papirom i peći na 180 stepeni, maksimalno 10 minuta. Najbolje je da proveravate kako ne bi zagoreli što se meni par puta desilo :)
Izrada staklenog ukrasa na keksićima:
Bombone staviti na daščicu i pomoću tučka za meso blago ih udariti da se razbiju. Vodite računa da vam se boje ne pomešaju a same bombone ne moraju biti usitnjene na jako male komade, dovoljno je da se razbiju.
Od rastanjenog testa vaditi oblike po želji i slagati ih na pleh. Tek kad ih poslažete u pleh, u sredini svakog keksa izvaditi kružić - ja obično koristim plastični čep sa flašice vode za veću rupu ili čep od karmina za manju rupu :) U rupicu staviti nekoliko komadića usitnjene bombone. Nemojte preterivati da vam staklo ne bi bilo predebelo. I to je sva nauka - kako se keks bude pekao, tako će se parčići bombone topiti, širiti i popuniti rupicu.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, do deset minuta. Naravno, pazite da se ne prepeku kako ne bi bili tvrdi. Kada se ispeku, izvaditi ih iz rerne i ostaviti na plehu da se u potpunosti ohlade, jer su nakon pečenja meki i krhki. Tek kada se ohlade, medenjake premestiti u kutiju u kojoj ćete ih čuvati.
Recept za Staklene novogodišnje keksiće - Una64, Coolinarika
Recept za Medenjake (uz moje male izmene) - Micka56, Coolinarika
Ukoliko ne želite stakleni ukras, možete ih peći i bez njega - ja obično napravim pola sa staklenim delom a pola bez njega:
A evo i kućice i mini kućice: isti recept za testo a uputstvo za izradu kućice je od Saške - Mini kućica od medenjaka po kome sam pravila i malu i veliku :) Ponovo sam koristila ovo testo, iako je malo naraslo pošto u njemu ima sode bikarbone, ali, kao što rekoh, kad su keksići u pitanju (da se ne lažemo, i sve drugo :) ukus mi je uvek ispred izgleda i volim da se pojedu ;) Na primer, ovu kuću smo posle par dana srušili do temelja :)) Prijatno!
Izgledaju dekorativno a vjerujem i da su ukusni. Jeste li pravili posne medenjake? Pitam se šta bi moglo da zamijeni jaje za vegan verziju? Lijep pozdrav Mila
ОдговориИзбришиLaneno jaje. Sjeme lana i voda.
ИзбришиMila, nisam pravila posne medenjake, ali eto neko je odgovorio, znam da se laneno seme često koristi kao zamena za jaja jer je sluzave strukture i može da poveže smesu. Pogledajte i ovaj recept, u pitanju je posna pita i tu je banana upotrebljena i kao zaslađivač i sredstvo za povezivanje testa https://jekinkapric.blogspot.com/2018/03/integralna-krostata.html Lep pozdrav! :)
Избриши